≫ 

30 srpskih rudara izgorelo je u požaru u jami: Na tom mestu je sagrađena crkva pre 119 godina

U znak sećanja na tu tragediju u Senjskom rudniku je 1900. godine podignuta crkva "Sveti Prokopije"

  • 1

Polagenjem venca na ulaz tzv. "Ciganki potkop" rudari "Rembasa" i podsetili su na tragediju koja se dogodila u jami "Ciganski potkop Sava" 1893. godine kada je u požaru poginula cela smena rudara.

Oni danas obeležavaju i rudarsku slavu Svetog Prokopija, a slavski kolač presekli su ispred jame "Aleksnadrov potok" gde su da u vagonetu punom "dogurala" dvojica rudara.

Rudari

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na rudarsku tragediju pred ulazom u jamu "Ciganski potkop Sava" podsetio je upravnik jame Stevan Jelić, a ceremonji sečenja slavskog kolača prisustovali su tehnički direktor "Rembasa" Aleksandar Vukojanović i predsednik Sindikata JP PEU Resavica Nebojša Milenković.

Svetog Prokopija, rudari "Rembasa", najvećeg i najstarijeg rudnika u Srbiji, slave u znak sećanja na tragediju u "Ciganskom potkopu" u kojoj je od požara stradala cela smena, oko 30 rudara. Tačan broj nikada nije utvrđen jer se tada, navodno, nije vodila evidencija.

Rudari, jama

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Tragedija se dogodila kada je izbio šumski požar, koji se brzio širio i zahvatio drvenu jamsku građu, a to je izazvalo urušavanje i cela smena je ostala u rudniku, zapisali su hroničari tog vremena.

U znak sećanja na tu tragediju u Senjskom rudniku je 1900. godine podignuta crkva "Sveti Prokopije". Danas su u toj crkvi paljene sveće stradalim rudarima.

Rudari

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Zvanično kopanje uglja u Senjskom rudniku počelo je 1853. godine. Za taj rudnik je vezana istorija ugljarstva i industrijalizacija Srbije, ovde je snimljen fim "Petrijin venac", jedan od kultnih filmova srpske kinematografije po delu akademika Dragoslava Mihajlovića, u režiji Srđana Karanovića, ali tu su snimane i scene za seriju RTS "Čizmaši", takođe po romanu Mihajlovića.

Zajednički ručak za rudare, rudarske porodice, goste i stanovnike Senjskog rudnika održan je u "Rudarskoj prozivnici".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kibo

    21. jul 2019 | 23:14

    Bas lepo sto je dogadjaj obelezen,drago mi je da se neko setio ovoga.Nalazite ovakvih vesti malo vise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA