Nišlije danima dolaze do cvetnog pauna koji ih je koštao 600.000 dinara, da vide kakvo je to čudo

- Gledam ga, pa mislim da Niš ima pare, čim može da plati 600.000 za ovako nešto - samo je jedan od komentara Nišlija

  • 12
Cair, skulptura, paun Foto: Telegraf.rs

Samo pet dana je prošlo otkako je u "Čairu", nedaleko od zgrade Dečjeg kulturno obrazovnog centra u Nišu, osvanula cvetna figura pauna, a već je postala atrakcija koju svakodnevno posećuju, ne turisti već Nišlije, želeći da svojim očima vide kakvo je to čudo koje ih je koštalo 600.000 dinara.

Topijarna skulptura, koju je izradio umetnički atelje "Kucljak" iz Beograda, sastoji se od žičane osnove koju ukrašava sezonsko cveće, a kako najavljuju iz komunalnog preduzeća "Medijana", koje je figuru postavilo, već na jesen paun će promeniti "perje" , jer će sadašnje biti zamenjeno biljem otpornijim na temperature. Dodatni trošak je i sistem "kap po kap" koji se stara da cveće sačuva svežinu, kao i rasveta te celodnevni videonadzor koji umetničko delo čuva od huligana kojima je "Čair" omiljeno svratište.

Većina Nišlija obradovala se novini u najvećem niškom parku smatrajući da bi se pare ionako potrošile i bez pauna. Jedna od njih je i Lidija Milosavljević koja je u "Čair" došla sa unucima baš zbog figure kako bi se sa njom fotografisala.

Cair, skulptura, paun Foto: Telegraf.rs

- Baš je lep, eto odavno nismo imali ništa novo u "Čairu" , a paun je divan. E, sad što se tiče cene, tu baš nisam načisto je li to mnogo ili nije... Međutim, znajući da sve što je lepo košta, posebno kada je još umetničko delo, smatram da su to pametno potrošene pare - kaže Lidija.

Petar Jovanović sumnjičavo je zagledao skulpturu od cveća.

- E, namerno sam došao danas ovde da vidim šta je to za šta su date tolike pare. Gledam ga, pa mislim da Niš ima pare, čim može da plati 600.000 za ovako nešto. Pozdravljam ovaj potez, sve što se uradi da bi se grad ulepšao, vredno je pomena. E, sad druga je stvar da li nam je baš paun bio potreban uzimajući u obzir kakve su nam ulice - rekao je ovaj čovek.

Zoran Nikolić kružio je biciklom oko pauna i posmatrao ga sa svih strana.

Cair, skulptura, paun Foto: Telegraf.rs

- Lep je nema šta, ama preterano je plaćen, možda je mogao da bude manji pa da manje i košta, a da preostale pare utrošimo recimo na kupovinu novih kontejnera. Ovi cure, usmrdeše ceo grad - predlaže Nikolić.

Dragoslav Pavlović, direktor komunalnog preduzeća "Medijana" koje je kupilo pauna, nakon buke koja se u medijima podigla oko cene, ali još više oko njegove izjave da bi ova životinja mogla da postane novi simbol grada, novinarima nije dostupan.

Novinar Telegrafa pokušao je da od autora skulpture takođe dobije komentar cene niškog pauna, ali do zaključenja izdanja nije stigao odgovor na upućeni mail.

(D.K)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    24. jul 2019 | 23:10

    Cuj ovo 5 000eura neko oprao lovu

  • Brana

    24. jul 2019 | 23:14

    Prelepo je i ne znam sta je sporno?To je neko morao da napravi pa valjda to i da naplati.Znate li vi Nislije koliko kosta samo buket nekog lepog cveca?

  • Chocky

    24. jul 2019 | 23:33

    Jel i tabla sa natpisom “ skulptura je pod video nadzorom” uračunata u cenu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA