Crna mamba, spajs, mjau mjau: Srpskim ulicama haraju nove, još opasnije droge kojima podležu mladi

Ove sintetičke droge imitiraju već postojeće, ali sa cilem da imaju jače dejstvo

  • 3

Crna mamba, spajs, mjau mjau... nazivi su novih droga koje se mogu naći na ulicama u Srbiji. U pitanju su sintetičke droge koje imitiraju već postojeće, ali sa ciljem da imaju jače dejstvo.

U ovim opijatima se, prema rečima dr Aleksandra Vujoševića, psihijatara Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, nalaze molekuli koji svojim dejstvom mogu da budu razarajući.

- Te droge ustvari nisu nove, samo imaju nov naziv. Ipak, važno je reći da su opasnije zbog svoje jačine i jer predstavljaju nepoznanicu, a ne nalaze se na listi zabranjenih supstanci. Nemate sertifikat sa podacima o tome šta se u toj drogi nalazi. Njima podležu najviše mladi ljudi koji konzumiranjem mogu sebi da ugroze život trajno - navodi dr Vujošević.

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija ističe da takvu vrstu droga ne prave hemičari koji znaju tačno razmeru i doziranje, zbog čega je ovakva vrsta opijata još opasnija.

Advokatska_komora_Beograda_Marko Nicović Marko Nicović, Foto: Medija centar

- Njih prave amateri koji uglavnom stavljaju pogrešne razmere. Mladi hoće što pre da budu u tom promenjenom raspoloženju i žele da te supstance što pre deluju. To mafija koristi. Ima ih po školama, klubovima, diskotekama gde mladi izlaze i nekoliko puta ih najpre časte, za džabe im daju drogu, a onda ih uvode u svet pakla - napominje Nicović i dodaje da droga stvara mentalne i fizičke defektnosti zbog čega je važno da država kontinuirano radi na prevenciji.

Dr Vujošević poručuje mladima da je najopasnija droga - ona koja se prva proba, jer bez nje ni bi ni bilo puta u pakao.

Napominje i da se, nažalost, starosna granica spušta, te da prema podacima do kojih je došao putem svojih pacijenata, mladi već sa 13 godina imaju prvi kontakt sa opijatima.

Dr Aleksandar Vujošević Dr Aleksandar Vujošević, Printskrin: Youtube/Novo jutro

- Roditelji nisu upoznati dovoljno sa dejstvom droga, a ujedno i ne poznaju dovoljno svoju decu da bi znali da nešto nije u redu sa njima. Više od 50 odsto mladih koji su uzimali neku vrstu droge sa roditeljima nikada nije razgovoralo o tim supstancama - navodi doktor.

(Telegraf.rs/TV Pink)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    25. jul 2019 | 11:27

    Па не могу родитељи да чисте улице од дилера.Родитељи могу само да причају и саветују,а има поводљиве деце и оне која би да се истакну у друштву...

  • Јасмина

    25. jul 2019 | 13:45

    БГ по вама је нормално да су нам улице пуне криминала

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA