≫ 

Borba na Zaovinama: Dečaci upecali velikog soma, a kad su videli ulov, njihovi očevi zanemeli (FOTO)

Som je toliko bio snažan, pričaju rođaci, da Lazaru umalo nije iščupao štap iz ruku

  • 11
zaovine som Foto: Privatna arhiva

Na jezeru Zaovine na Tari hvatani su i veći somovi od onog kog su upecali rođaci Lazar Maksimović iz Kosjerića i Nikola Irić iz Užica, ali teško da je ijedna ovolika ribetina dolijala mlađim ribolovcima od njih dvojice.

Lazaru je 16 godina, Nikoli 18, a njihov som težak je 30 kilograma i dug 165 centimetara. Mada su već lovili somove i imaju pecaroškog iskustva, noge su im se, pričaju, odsekle kad su shvatili da na varalici imaju ribu svog života.

Dvojica rođaka sa svojim očevima već nekoliko dana kampuju na Zaovinama i love soma „na vuču“.

- Juče ujutro oko sedam, pošto je voda bila mirna a nebo oblačno, što su idealni uslovi za pecanje soma, Lazar i ja krenuli smo čamcem sa brane jezera prema zalivu u Jelisavčićima. Lovili smo, ali bez uspeha. Kada smo krenuli nazad, negde na sredini jezera, osetili smo da je riba „udarila“. Lazar je pokušao da je privuče i neko vreme je to sa lakoćom uspevalo jer je delovalo da imamo malu ribu – priča Nikola Irić.

zaovine som Dečaci sa ulovom Foto: Privatna arhiva

Naviknuti na manje somove koje su ranije hvatali, mislili su da imaju na štapu još jednog takvog. Sve dok ga nisu privukli čamcu.

- A onda je "mala riba" počela da se otima. U tom trenutku shvatili smo da imamo mnogo većeg soma nego što smo pretpostavljali. Počeo se podvlačiti čas sa jedne, čas sa druge strane čamca i rotirati ga na sred jezera – kaže Lazar.

Som je toliko bio snažan, pričaju rođaci, da Lazaru umalo nije iščupao štap iz ruku. Nikola je priskočio u pomoć, i on uhvatio štap.

Takođe u čamcu, nekih 150 metara od njih, u to vreme bili su njihovi očevi koji su takođe pecali soma. Bili su zaklonjeni stenom pa nisu mogli da vide da im se sinovi bore sa ribom i pomognu im. Dečaci su morali sami.

- Adrenalin je ključao u nama, noge su se tresle u strahu da nam riba ne pobegne. Nismo ni znali kolika je sve dok se na površini, posle 20 minuta borbe, nisu pojavili brkovi a za njim i glava. Uspeo sam kuku da mu stavim u usta i izvučem ga na površinu - prepričava Nikola Irić.

Sa zavidnom lovinom dečaci su krenuli prema očevima. Njih dvojica nisu mogli da veruju šta im sinovi imaju u čamcu. Mnogo iskusniji ribolovci morali su da pruže ruku mlađima.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA