≫ 

Direktorka Kanala 9 po treći put štrajkuje glađu. Ponovo je ispred zgrade REM-a u Beogradu

Kolege su apelovale na Maju Pavlović da odustane od ovog drastičnog vida štrajka da ne bi ugrozila vlastito zdravlje

  • 10

Direktorka Kanala 9 Maja Pavlović započela je svoj treći štrajk glađu ispred zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u Beogradu.

Kako kaže za 021, sve druge opcije je iscrpela i sada čeka da razgovara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

- Pokušala sam da rešenja zahteva dobijem u Minsitarstvu, ali nije išlo. Onda sam probala preko premijerke, pa je ona rekla da je učinila sve što je u njenoj moći i do ispunjenja zahteva nije došlo. Ja sam uvek za to da se razmene ideje i možda će predsednik imati neku ideju kako da dobijem odgovore na te zahteve - navodi Pavlović i dodaje da joj se iz kabineta predsednika, za sada, niko nije javio.

Ona dodaje da je dobila od Organizacije proizvođača fonograma Srbije predlog da se sastanu kako bi našli neko rešenje za sporove koji se vode, i kaže da će na taj sastanak otići, ali naglašava da je to samo jedan od njenih zahteva i da je potrebno više kako bi odlučila da prekine štrajk glađu.

- Oni su predložili da u narednih 30 dana zakažemo sastanak i da u tih 30 dana oni ne nastavljaju nikakve sudske postupke. Ja sam rekla da čekam sastanak sa predsednikom i da ću ih čim se taj sastanak desi odmah pozvati - objašnjava ona.

OFPS Foto: Promo

Razlog ponovnog štrajka je to što i dalje nema pomaka u konačnom donošenju sudskih odluka koje se tiče naknada koje televizije moraju da plaćaju SOKOJ-u, OFPS-u, ETV-u, REM-u, a za koje direktorka ovog novosadskog medija tvrdi da nisu zakonite. Ona ističe da su lokalnim televizijama 2015. godine oduzete lokalne frekvencije i dodeljene regionalne, ali i da su im nezakonito, nekoliko puta, uvećani troškovi, što su nameti koje mediji ne mogu da izdrže.

Takođe, ona ukazuje i na to da Kanal 9 više ne dobija podršku kakvu je dobijao prethodnih godina na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata, da javna preduzeća ne produžavaju ugovore o informisanju sa ovom televizijom, te da se privrednicima sugeriše da se ne oglašavaju na Kanalu 9.

Reagujući na novi štrajk glađu direktorke Kanala 9 Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je državne organe i institucije da "postignuti dogovor sa Majom Pavlović konačno sprovedu u delo" i ocenilo da su "državni i pravosudni organi ostali nemi na njen apel da se okončaju višegodišnji sudski sporovi kao i da se nađe rešenje za opstanak te lokalne televizije".

Kolege su takođe, apelovale na Maju Pavlović da odustane od ovog drastičnog vida štrajka da ne bi ugrozila vlastito zdravlje.

- Nezavisno društvo novinara Vojvodine ukazuje da je položaj televizije Kanal 9 samo jedan u nizu primera alarmantnog položaja lokalnih medija u Srbiji koji se zbog nejednakih ekonomskih uslova, nepostojanja slobodnog tržišta, nesprovođenja zakona i političkih pritisaka nalaze na rubu opstanka - navodi se u saoštenju NDNV-a i zaključuje se da gušenje lokalnih medija vodi dodatnom urušavanju medijske scene i osnovne uloge medija kao korektiva vlasti u demokratskom društvu.

VIDEO: Mali maturanti protestuju zbog prevare na maloj maturi

(Telegraf.rs/021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    12. avgust 2019 | 19:28

    Koliko sam ja razumeo doticna gospodja trazi da joj drzava oprosti dugove. Ako to uradi njoj onda kao vlasnik preduzetnicke radnje trazim da i meni drzava oprosti dugove. Valjda smo ravnopravni.

  • Ljubiša

    12. avgust 2019 | 19:32

    Pa,jest...ajd,sad...najbolje da ti dugove plati država.Onda,niko da ne plaća struju,infostan,porez,kredite...pa kad se nagomila dug,e onda ajde malo da štrajkujemo gladju dok nam država ne plati dug.Važno je da si kupila ne tako jeftin mobilni.Štrajkuj,ali do kraja.

  • Tamara

    12. avgust 2019 | 16:40

    Sta ces ti sestro kod predsednika ima on precih poslova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA