• 3

Zasadili kajsije, a obrali šljive: Čudo na imanju kod Aranđelovca, a najsrećnija su braća Šećević

Ove godine kajsije su donele prvi rod i svako stablo je imalo dosta plodova, niko nije primetio da na jednom drvetu ima grana šljive

  • 3

U selu Banja nedaleko od Aranđelovca na porodičnom imanju Šećević, na stablu kajsije rodile su šljive. Pojavu su uočila braća Nikola i Đorđe kada su otišli da uberu kajsije, ali umesto kajsija na stablu su videli šljive.

- Suprug je posadio kajsije pre tri godine i sve su se primile. Ove godine su donele prvi rod i svako stablo je imalo dosta plodova, niko nije primetio da na jednom drvetu ima grana šljive. Unuci su videli sasvim slučajno kad su otišli da beru kajsije, međutim umesto kajsija doneli su šljive. Bilo mi je čudno, mislila sam da je dečja šala ali kad sam otišla sa njima do tog stabla videla sam jednu granu šljive koja je izbila sa strane na stablu kajsije i koja je prepuna plodova - priča za TopPres Dušica Šećević.

Braća Šećević ne kriju oduševljenje jer su do pre par dana jeli kajsije a sada na istom stablu beru šljive.

Šljiva kajsija

Foto: TopPress

- Volim da odem u voćnjak i da berem voće tako je najukusnije jer deda ne prska pa mogu da jedem čim uberem. Brao sam kajsije skoro svakoga dana, polako prolaze i otišao sam da uberem još neku misleći da je ostala na grani, međutim naišao sam na šljive i to mi se baš svidelo, sada mogu da jedem šljive umesto kajsija - rekao je Đorđe.

Inače na porodičnom imanju Šećević uspeva razno voće tipično za ove prostore, ovakva pojava kod njih prvi put je uočena a stručnjaci iz oblasti voćarstva objašnjavaju da je prisustvo šljive na kajsiji posledica kalemljenja.

- Dešava se to kod podloga na koje se mogu kalemiti različite voćne vrste (šljiva i kajsija na podlozi koja je nastala iz semena Džanarike, trešnja i višnja na podlozi Divlje trešnje) pa tako može doći do slučajnog rađanja dve voćne vrste na istom stablu ali se to može i namerno kalemljenjem uraditi. Veoma je interesantno da na istom stablu imate npr. Jednu sortu višnje i dve sorte trešnje, ili dve sorte šljive i dve sorte kajsije - objašnjava profesor Ivan Glišić sa Agronomskog fakulteta u Čačku.

Dodaje da je eksperiment sproveo u delo i na svom imanju gde je kalemljenjem dobio stablo jabuke na kom ima crvene, žute i zelene jabuke poznatih sorti, Ajdared, Zlatni delišes i Greni smit.

Ipak prema njegovim rečima ovakvi primeri su mogući samo kao hobi varijanta, u komercijalnom voćarstvu nema značaja.

(Telegraf.rs/TopPres)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bb

    Ništa čudno kajsija se kalemi na stablo šljive i od kalema na gore je kajsija a ispod je i dalje šljiva.

  • Borivoje

    Kajsija se kalemi na šljivi i to se dešava ali mi je neobjašnjivo da mi je iz jednog čokota vinove loze iznikla lipa. Nije pored već baš iz glave. Slikao sam pre nego što sam je posekao.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima