Ovo su novine koje od 1. septembra čekaju đake i nastavnike

Jednosmenski rad u 250 škola, novi programi za drugi i šesti razred i 12.000 digitalnih učionica

  • 1

Do početka školske godine ostale su još dve nedelje. Za prvi septembar propremaju se đaci i nastavnici, pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže za RTS da su neke od novina jednosmenski rad 250 škola. novi programi za drugi i šesti razred, kao i 12.000 digitalnih učionica.

Kako ona kaže, novina u novoj školskoj godini je jednosmenski rad, a za sada je pilot projektom obuhvaćeno 250 škola.

- Sve one škole koje su pokazale da mogu sa svojim prostornim i ljudskim kapacitetima da uđu u projekat, a naša ideja je do kraja školske godine da sopstvenim sredstvima i sredstvima VLade pomognemo školama da bi mogle i druge škole da uđu u ovaj projekat - rekla je ona.

Kako kaže, takav način rada je osmišljen da bude jedna vrsta pomoći deci.

- Škole tamo gde su najjače i gde je prikazana i iskazana potreba dece za posebnom podrškom ili sportskim aktivnostima ili dodatnoj pomoći u učenju, dakle raznim radionicama ili dodatnoj pomoći u učenju, dakle raznim radionicama, to vreme je osmišljeno tako da bude na korist dece i da deca u školi zaista provode kvalitetno vreme - objasnila je ona.

student, studenti, naučnici, škola, knjiga, knjige, school Foto: pixabay.com

Pored toga, kako kaže, to je olakšica i onim roditeljima koji rade prepodne.

Učenici drugog i šestog razreda radiće po novim programima, a Nedeljkovićeva naglašava da se nastavlja reforma čija je suština u izmenama nastavnog plana i programa.

- Fokus je na funkcionalnom znanju, na međupredmetnim kompentencijama, na veštinama i primenjivosti stečenog znanja. Da se udaljimo od reprodukcije i od učenja i gomilanja nepotrebnih podataka - dodala je Nedeljkovićeva.

Ukazala je da će od 1. septembra biti ukupno 12.000 digitalnih učionica.

- Svi učenici prvog razreda, dakle svi učenici u Srbiji će ove godine dobiti digitalne sadržaje i naravno oni će se realizovati u digitalnim učionicama - rekla je Nedeljkovićeva.

Kada je u pitanju drugi, peti i šesti razred to je takozvani projekat "Petsto povezanih škola", objasnila je Nedeljkovićeva i dodala da će i u njima svi učenici imati digitalne sadržaje.

Pogledajte video: Škola sreće iz snova, đaci iz nje neće kući

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    18. avgust 2019 | 21:09

    Strasno,jer svake vase novine udaraju nas roditelje po dzepovima.Radionice su nam dodatni troskovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA