Neki podižu kredit zbog početka nove školske godine: Za jedno dete roditelji izdvoje i do 100.000

Želje školaraca predstavljaju veliki udarac na kućni budžet

  • 17

Još desetak dana je ostalo do početka nove školske godine, te su redovi u knjižarama i prodavnicama već počeli, a roditelji, kažu, vode računa da sve nabave na vreme. Za opremanje neki su novac odvajali mesecima, dok su drugi podigli i kredite.

Prvom septembru najviše se raduju prvaci. Opremanje za školu - izbor pribora, rančeva, odeće, obuće najmlađima je posebna zabava. Ipak, njihove želje roditeljima predstavljaju veliki udarac na kućni budžet.

- Mi smo došli iz jednog manjeg grada 100 kilometara od Beograda da bismo probali da nađemo jeftinije - rekao je jedan roditelj.

- Imam tri školarca. Kupuju nešto od drugara, nešto u knjižarama - rekla je majka.

Treća anketirana sagovornica navela je da je za prvaka potrebno oko 15.000 dinara u startu, sa sve rancem i opremom i to joj je, kako ističe, jako skupo.

Da bi torbu prvaka ispunili školskim štivom, roditelji treba da izdvoje oko 8.000 dinara za nov komplet. Dok za starije razrede treba i tri puta više. Zato je sve više onih koji knjige pazare na štandovima polovnih udžbenika, i to vrlo često po upola nižoj ceni.

Goran Puzović iz Udruženja "Kosovska ulica knjige" kaže da roditelji sa spiskovima dolaze, traže, gledaju, menjaju.

- Najveće interesovanje je trenutno za 5. i 6. razred, za 7. i 8. razred 99 posto roditelji ili učenici udžbenike zamene. Ima tu neke kupovine - rekao je Puzović.

Kosovska ulica, udzbenici Roditelji kupuju polovne knjige u Kosovskoj ulici u Beogradu, Foto: Telegraf

Kupovina pernica, olovaka, zarezača, gumica, pribora za likovno i geometriju iz roditeljskog novčanika izvuče oko 6.000 dinara. Male sveske koštaju od devet do 170 dinara, a one A4 formata mogu da se nađu za od 20 do 370 dinara.

Da bi sve to i stalo u ranac, za njega treba izdvojiti od 900 dinara na pijačnim tezgama, do 10.000 u knjižarama. Posle toga na red dolaze obuća i odeća za bar 15.000 dinara.

- Roditelji koji se nama javljaju kažu da se njima isplati da vrlo često idu u neke okolne zemlje, da kupe i garderobu, patike i rančeve - jeftiniju i kvalitetniju robu. Kada imaju troje dece i sve troje dece je u sistemu obrazovanja onda to treće ima prava na besplatne udžbenike, što naravno kada imate dvoje dece nemate nikakve olakšice - kaže Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

OLAKŠICE ZAVISE OD LOKALNE SAMOUPRAVE

Kolike će olakšice biti zavisi, kažu nadležni, od lokalne samouprave - u nekim svako dete, bez obzira na to koje je po redu, ima povlastice.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku kaže da roditelji za treće i četvrto dete u najvećem broju opština imaju besplatne udžbenike, užine, ekskurzije i to je nešto što ipak znači i roditeljima i porodici.

- Ali ono na čemu se mora raditi kolika god da je pomoć ona nije dovoljna. Poslodavci moraju raditi na organizovanju vrtića i celodnevnih boravaka za decu do 10. godine svojih zaposlenih. To je nešto na čemu moramo raditi i što je plan za 2020. godinu - istakla je Đukić Dejanović.

Kada se sve stavi na papir, polazak jednog deteta u školu košta od 30.000 pa do gotovo 100.000 dinara. Na sve pomenuti treba dodati i đačko osiguranje, ali i ekskurzije koje se uglavnom održavaju u prvim nedeljama septembra.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    20. avgust 2019 | 11:48

    Bez 10 000evra necu da razmisljam,treba knjige,garderoba,patike,mobilni,lap top i naravno auto... Necu valja dete da saljem autobusom ili pesaka da ide. Ko nema to da obezbedi detetu ja ne znam kako cete da ga saljete u skolu???

  • Ja

    20. avgust 2019 | 11:02

    Roditelji preteruju, svi zele da sakriju svoj budzet i decu uce potpuno pogresnom sistemu vrednosti.Nije potrebno kupiti najskuplju svesku, ranac,patike...da bi dete bilo uspesno, cak suprotno.Suludo je uzeti kredit za patike od 300e .Dete navikne na "standard" i sve ode stranputice.Zato dragi roditelji naucite svoje dete sta je bitno u zivotu , ako zelite da postane covek!

  • Ja

    20. avgust 2019 | 10:58

    100.000 din.Da nije to previse tj.preterano....Nesprema dete na Kembridz...pojedini roditelji preteruju suvise, ako za osnovca izdvoje 100.000, sta ce onda za fakultetliju da rade...Danasnji roditelji su izgubili kompas (naravno, ne svi),hvala Bogu ima jos prizemnih i normalnih, ali 100.000 je PREVISE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA