• 17

Neki podižu kredit zbog početka nove školske godine: Za jedno dete roditelji izdvoje i do 100.000

Želje školaraca predstavljaju veliki udarac na kućni budžet

  • 17

Još desetak dana je ostalo do početka nove školske godine, te su redovi u knjižarama i prodavnicama već počeli, a roditelji, kažu, vode računa da sve nabave na vreme. Za opremanje neki su novac odvajali mesecima, dok su drugi podigli i kredite.

Prvom septembru najviše se raduju prvaci. Opremanje za školu - izbor pribora, rančeva, odeće, obuće najmlađima je posebna zabava. Ipak, njihove želje roditeljima predstavljaju veliki udarac na kućni budžet.

- Mi smo došli iz jednog manjeg grada 100 kilometara od Beograda da bismo probali da nađemo jeftinije - rekao je jedan roditelj.

- Imam tri školarca. Kupuju nešto od drugara, nešto u knjižarama - rekla je majka.

Treća anketirana sagovornica navela je da je za prvaka potrebno oko 15.000 dinara u startu, sa sve rancem i opremom i to joj je, kako ističe, jako skupo.

Da bi torbu prvaka ispunili školskim štivom, roditelji treba da izdvoje oko 8.000 dinara za nov komplet. Dok za starije razrede treba i tri puta više. Zato je sve više onih koji knjige pazare na štandovima polovnih udžbenika, i to vrlo često po upola nižoj ceni.

Goran Puzović iz Udruženja "Kosovska ulica knjige" kaže da roditelji sa spiskovima dolaze, traže, gledaju, menjaju.

- Najveće interesovanje je trenutno za 5. i 6. razred, za 7. i 8. razred 99 posto roditelji ili učenici udžbenike zamene. Ima tu neke kupovine - rekao je Puzović.

Kosovska ulica, udzbenici

Roditelji kupuju polovne knjige u Kosovskoj ulici u Beogradu, Foto: Telegraf

Kupovina pernica, olovaka, zarezača, gumica, pribora za likovno i geometriju iz roditeljskog novčanika izvuče oko 6.000 dinara. Male sveske koštaju od devet do 170 dinara, a one A4 formata mogu da se nađu za od 20 do 370 dinara.

Da bi sve to i stalo u ranac, za njega treba izdvojiti od 900 dinara na pijačnim tezgama, do 10.000 u knjižarama. Posle toga na red dolaze obuća i odeća za bar 15.000 dinara.

- Roditelji koji se nama javljaju kažu da se njima isplati da vrlo često idu u neke okolne zemlje, da kupe i garderobu, patike i rančeve - jeftiniju i kvalitetniju robu. Kada imaju troje dece i sve troje dece je u sistemu obrazovanja onda to treće ima prava na besplatne udžbenike, što naravno kada imate dvoje dece nemate nikakve olakšice - kaže Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

OLAKŠICE ZAVISE OD LOKALNE SAMOUPRAVE

Kolike će olakšice biti zavisi, kažu nadležni, od lokalne samouprave - u nekim svako dete, bez obzira na to koje je po redu, ima povlastice.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku kaže da roditelji za treće i četvrto dete u najvećem broju opština imaju besplatne udžbenike, užine, ekskurzije i to je nešto što ipak znači i roditeljima i porodici.

- Ali ono na čemu se mora raditi kolika god da je pomoć ona nije dovoljna. Poslodavci moraju raditi na organizovanju vrtića i celodnevnih boravaka za decu do 10. godine svojih zaposlenih. To je nešto na čemu moramo raditi i što je plan za 2020. godinu - istakla je Đukić Dejanović.

Kada se sve stavi na papir, polazak jednog deteta u školu košta od 30.000 pa do gotovo 100.000 dinara. Na sve pomenuti treba dodati i đačko osiguranje, ali i ekskurzije koje se uglavnom održavaju u prvim nedeljama septembra.

(Telegraf.rs/RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ON

    Ma neću ni da ga školujem.Da završi školu pa da mi ode u inostranstvu.

  • Aca

    Bez 10 000evra necu da razmisljam,treba knjige,garderoba,patike,mobilni,lap top i naravno auto... Necu valja dete da saljem autobusom ili pesaka da ide. Ko nema to da obezbedi detetu ja ne znam kako cete da ga saljete u skolu???

  • Ima svašta

    Ima preterivanja i u tekstu a i u cenama, ne uči pribor i ranac, nego deca, u startu prave od dece snobove, školski pribor nije merilo znanja i budućeg obrazovanja, ovih dana kupila poklon za jednog prvačića, pernicu možeš da napuniš za 1000 din a možeš i za 3000 din nije tu neka razlika u kvalitetu, tako je i sa ostalim priborom a rančeve da ne pominjem, obične ,,mamipare" aliii...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima