• 28

Crkva zabranjuje vernicima da idu na jogu? Poručuju: "to nije samo vežba, već istočnjačka religija"

Joga navodno "štetno utiče na dušu i duh"

  • 28

Da li zbog zdravlja ili zbog trenda, tek joga je postala sastavni deo života sve većeg broja ljudi kako u svetu, tako i kod nas. Ta činjenica se ne dopada poglavarima Srpske pravoslavne crkve, koji koriste svaku priliku da vernicima, bilo tokom službe ili u vidu saopštenja na oglasnoj tabli ispred hrama, daju do znanja o "štetnom uticaju joge na dušu i duh".

Joga

Foto: Facebook

Na društvenim mrežama kruži fotografija koja je navodno snimljena na oglasnoj tabli jednog od hramova u eparhiji Gornjokoviljskoj u Vojvodini, a na kojoj je napisano da se vernicima ovaj vid vežbanja nikako ne preporučuje zbog štetnosti po dušu i duh vernika.

- Molimo vernike parohije gornjokoviljske da ne posećuju časove joge ili slične seanse. Joga je usko vezana za religiju dalekoistočnih naroda i nije nimalo bezazlena već može prouzrokovati duhovne i duševne probleme - stajalo je u obaveštenju.

Ovo nije prvi put da se SPC bavi jogom, pošto je ranije ove godine takođe upućen apel vernicima da je ne praktikuju. U izjavi koju je dao za portal Danas, sveštenik Oliver Subotić, naveo je dva razloga zašto je SPC protiv toga.

- Joga nije samo sistem telesnih vežbi, već i duhovnih vežbi, koje svoj izvor imaju u hinduizmu, a pri tom telesne vežbe koje se rade, na tim treninzima, u velikoj meri u svojim pokretima, u pozama koje se zauzimaju, zapravo predstavljaju ritualno nasleđe hinduizma. Tako neke poze predstavljaju poze blagodarenja hinduističkim božanstvima - rekao je Subotić.

Sa druge strane, iz joga udruženja poručuju da se vežbanjem takođe postiže duhovnost, ali i da joga nije relgija. Ipak, stav pravoslavnih crkava neće da komentarišu.

(Telegraf.rs/Danas)

Komentari

  • Dasa

    Neki nasi odavde bi samo zabranjivali, oduzimali, proterivali, cantrali, sputavali, ........druge. Makar to bio I najbolji na svetu Novak Dokovic. A tek ostali nemaju sanse.

  • Buki

    Bas ambiciozno. Gornjokoviljacka parohija misli da je istocnjacka religija joga opasna. Pa recite onda Tajlandanima, Japancima, Kinezima, Burmancima, Indusima........da grese. I neka svi oni navrate u Gornje Kovilje da saznaju istinu.

  • Trta

    Mladi I skolovani bezite odavde sto pre.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima