≫ 

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska obeležava dva velika jubileja (FOTO)

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije poziva verni narod da saborno proslavimo ova dva značajna jubileja u Starom Rasu, koji je kolevka srpske države

  • 1
Patrijarh Irinej na proslavi 1000 godina od prvog pisanog spomena Raške Eparhije i 8 vekova SPC u Starom Rasu Petrova crkva, tj. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Rasu. Foto: TV Hram

Eparhije raško-prizrenska i kosovsko-metohijska ove godine, 7. i 8. septembra, proslavlja dva velika jubileja: 1000 godina od prvog pisanog spomena Raške Eparhije i 8 vekova samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije poziva verni narod da saborno proslavimo ova dva značajna jubileja u Starom Rasu, koji je kolevka srpske države. Svečanosti u Rasu predvodiće Patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh Irinej na proslavi 1000 godina od prvog pisanog spomena Raške Eparhije i 8 vekova SPC u Starom Rasu Foto: TV Hram

U subotu, 7. Septembra 2019. godine u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla sa početkom u 17:00 časova Episkop Teodosije će sa Arhijerejima služiti Večernju službu, nakon koje će u 18:00 časova biti održana Svečana aademija.

U nedelju, 8. Septembra 2019. godine u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla sa početkom u 9:00 časova, biće služena Sveta arhijerejska Liturgija kojom će načalstvovati Patrijarh srpski Irinej.

Petrova crkva kod Novog Pazara u Rasu, u kojoj će biti proslavljeni značajni jubileji Eparhije raško-prizrenske i Srpske pravoslavne crkve, predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište raške episkopije. Crkva se nalazi 2 kilometra severno od centra Novog Pazara, a prema do sada poznatim pisanim izvorima potiče iz 8. veka, ali je verovatno i starijeg datuma.

Patrijarh Irinej na proslavi 1000 godina od prvog pisanog spomena Raške Eparhije i 8 vekova SPC u Starom Rasu Foto: TV Hram

U drugoj hrisovulji cara Vasilija II iz 1020. godine, izdatoj Ohridskoj arhiepiskopiji, pominje se Raška episkopija koja je obuhvatala čitavu Srbiju, a sedište episkopije je bila Crkva Svetih Petra i Pavla. Tokom prvih godina vladavine Nemanjića, Petrova crkva u Rasu je bila mesto najznačajnijih događaja. U njoj je ponovo, po pravoslavnom obredu, kršten Veliki Župan Stefan Nemanja.

U Petrovoj Crkvi on je predao presto svom sinu Stefanu Prvovenčanom, a na istom mestu je i Episkop raški zamonašio Nemanju i njegovu ženu Anu. Nakon sticanja crkvene samostalnosti 1219. godine, prvi srpski arhiepiskop postaje Sava Nemanjić, sedište Srpske Crkve postaje manastir Žiča, a sedište Raške episkopije ostaje u Petrovoj crkvi.

Episkop raško-prizrenski Teodosije poziva verni narod da se 7. i 8. Septembra 2019. godine okupimo ispred Petrove Crkve u Rasu kao što su to na istom mestu pre više vekova radili i naši slavni preci predvođeni Svetim Nemanjićma i da saborno i molitveno proslavimo značajne jubileje naše Svete Crkve i našeg naroda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stari Ras

    30. avgust 2019 | 21:38

    Još da bude opet ovde sedište Srpske države ako bog dragi da.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA