• 28

Vučić na sastanku sa profesorom Radenovićem: Pokušaćemo da obezbedimo uslove kakve Vam svi nude

Predsednik Srbije nedavno je rekao da će dati sve od sebe da se profesor Radenović vrati na Univerzitet u Beogradu

  • 28

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, razgovarao je danas s profesorom Stojanom Radenovićem, jednim od najboljnih matematičara, i poručio da će država učiniti sve da zadrži naučnike koji su doprineli da se naš univerzitet nalazi visokoplasiran na Šangajskoj listi, uključujući značjano povećanje plata u nauci.

Vučić je rekao da države neće ulagati samo u autoputeve, vodovod i kanalizaciju, već u naučno-tehnološke parkove, brz internet, digitalizaciju i pokušati da vrati mnoge ljude iz sveta, a posebno onima koji su ovde da pokaže poštovanje.

- Ustanovićemo budžetsku liniju koja se tiče Šangajske liste kako bi se podstaklo objavljivanje što više radova u naučnim časopisima u svetu - najavio je Vučić.

Kako kaže, država će obezbediti uslove za naučnike kakvi i druge nude.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- U pripremi sam pomislio da vam obezbedim prostor za rad, ali Radenović je rekao ''šta će mi veliki kabineti''. To je čovek koji je rođen u Gornjem Brestovcu i koji nije naučio na bogatstvo, koji nije naučio da radi u velikim kabinetima - rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da je za visoki plasman univerziteta Srbije na Šangajskoj listi zaslužno nekoliko profesora, a najzaslužniji je svakako profesor Radenović.

Ukazao je da je analizirao razloge za uspeh i manje uspehe, i da su podaci pokazali da da u društvenim naukama imamo mali broj citiranih autora, dok u ekonomiji, psihologiji i matematici imamo par njih.

- Država će sada pokazati da brine o nauci i kulturi i, nakon medicinskih sestara, najviše će podići primanja upravo u ovim oblastima. Saglasan sam sa profesorom Radenovićem da naučnici treba da državi vrate radom i angažovanjem, a ne samo kuknjavom. Zahvalan sam na rečima koje su nas sve probudile, a što se države tiče nećemo ulagati samo u autoputeve, vodovod i kanalizaciju, već u naučno tehnološke parkove, brz internet, digitalizaciju i pokušaćemo da vratimo mnoge ljude iz sveta, a posebno one koji su ovde da pokažemo poštovanje - rekao je on.

Profesor Radenović je jedan od najcitiranijih matematičara sveta i ranije je naučne radove potpisivao za Univerzitet u Beogradu, ali ga je u međuvremenu angažovao Univerzitet kralj Saud u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove što je negativno uticalo na plasman BU na najnovijoj Šangajskoj listi.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je podsetio da je Radenović u zgradi Predsedništva bio 2016. kada mu je tadašnji predsednik Tomislav Nikolić za posebne zasluge u nauci uručio Srebrnu medalju.

- Hoću u ime svih naših građana i zemlje da vam se zahvalim na marljivom radu, velikom trudu, na tome što ste proslavili ime naše zemlje, ne samo svoje ime i prezime, u nauci i matematici - rekao je on.

Predsednik Srbije je rekao da ga je lično pogodila činjenica što, zbog propusta države, sada Radenović potpisuje radove za Saudijsku Arabiju i zato je na ovaj sastanak pozvao ministre obrazovanja i finansija.

Jedan od najcitiranijih matematičara sveta, profesor Stojan Radenović je u razgovoru sa predsednikom, kao rešenje za bolju poziciju naše nauke u svetu, predložio veću podršku mladim naučnicima i ukidanje projektnog finansiranja, umesto kojeg bi, smatra, bilo podsticajno pojedinačno nagrađivanje.

Profesor, zahvaljujući kojem je Beogradski univeriztet u prethodnom periodu bio na višoj poziciji na prestižnoj Šangajskoj listi, predložio je i da se naučnici koji rade na inostranim univeriztetima finansijski podstaknu da svoje radove potpisuju za srpske univerzitete.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, profesor Stojan Radenović

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je rekao, država bi mogla da izdvoji 1.000 do 1.500 dolara, kako bi naši mladi naučnici po svetskim univerzitetima stavljali "beogradsku adresu" na svoje radove, čime bi doprineli boljem položaju univerziteta, iako ne žive u Srbiji.

Kao primere, naveo je dr Petra Markovića, za kojeg je rekao da je "biser", a koji je, kaže, mnogo mlađi, ali po kojem Srbiju znaju po njemu u svertu, kao i po Stevi Todorčeviću, Veličkoviću..

Na ove reči profesora, predsednik je odmah naložio ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da u okviru buđeta njegovog ministarstva izdvoji poseban deo za finansiranje za Šangajsku listu, koji će uključivati sredstva za naučne radove koji dolaze "spolja", a kod kojih će u potpisu stajati i srpski univerziteti.

Radenović, inače penzioner, naučne radove piše u podrumskim prostorijama zgrade u kojoj stanuje na Vračaru.

Kaže da mu radni prostor nije važan, jer pisanje naučnih radova zahteva, pre svega, veliku posvećenost, a to može da se ostvari i u podrumu ili bilo gde.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, profesor Stojan Radenović

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao da je borba da se nađete na listi najcitiranijih autora kao borba u tenisu.

- Ja se trudim i imam ambicije - rekao je profesor i dodao da je za njega veliko priznanje to što ga je pozvao predsednik Srbije.

- Nisu mi se baš noge odsekle, ali mnogo je za mene da predsednik našao vremena da me zove iz Njujorka - opisao je svoju reakciju profesor, kada ga je Vučić pozvao tokom svoje posete Njujorku.

Profesor je predsedniku skrenuo pažnju da on već star i da pozicija BU na Šangajskoh listi ne traba da zavisi, kako je rekao, od jednog starca i da je važno podržati i motivisati mlade naučnike sa kojima i on sarađuje.

Naveo je da on u Srbiji ima 65 koautora u zajedničkim radovima.

- Vanredi profesori, docenti moraju da se trude, ja sam na zalasku, a oni su u najboljim godinama -rekao je on i dodao da bi se, ukoliko bi trećina redovnih profesora BU objavila jedan do dva naučna rada godišnje, Srbija vratila na visoko mesto na prestižnoj Šangahskoj listi.

Profesor smatra da projektno finasiranje sputava mlade naučnije, guši ih.

- Ukinuo bih projekte, tu se stvaraju centri moći, guše mladi naučnici, sve se razvodni - kaže on i predlaže finansiranje jedan na prema jedan.

On smatra da je za naučnike podsticaj kada su direktno plaćeni za rad ili istraživanje koje su objavili.

Radenović, inače penzioner, naučne radove piše u podrumskim prostorijama zgrade u kojoj stanuje na Vračaru.  Zahvaljujući njemu i profesoru Zoranu Kadelburgu, Univerzitet u Beogradu našao se među 300 najboljih u svetu 2017. godine. Kako UB više nema u svojim redovima najcitiranije istraživače, to je dovelo ove godine do pada na Šangajskoj listi univerziteta za 100 mesta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Ivan

    Ovakve ljude su Tadicevci proglasavali za matorce koje treba sutnuti u penziju. To je bio i omiljeni izraz Vuka Jeremica i Borka Stefanovica dok su bili u Ministarstvu spoljnih poslova pa su takve visoke diplomate stavljali u cosak, a jedan njihov saradnik tamo je stalno ponavljao sta ce nam ove babe i cice nama ovde trebaju mladunci. Najozbiljnijje i najbolje i najodgovornije diplomate koji su tada bili stariji od 55 godina nazivali su babetina i cicekanja i to na zvanicnim sastancima koje su drzali sa diplomatama i gensekom. A tek njihovi saradnici iz kabineta ministra kako su se tek oni ophodili, jedini pristojan medju njima je bio neki Vujic. Da ne pricam dalje o njihovim rucnim radovima u tom Ministarstvu.

  • Snooker

    Profesor kao na pijacu da je krenuo...

  • Saj

    A zato aca lukas i kompanija ovo leto zaradise po 200.000 ,300.000 e...kakvi oni imaju diplome??

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima