Sirena neprestano pišti odnekud, izluđuje Novosađane: Čuju je, a ne vide. Angažovali stručnjake

Misteriozno pištanje ne prestaje celog leta, sve vreme se čuje kod Srpskog narodnog pozorišta

  • 2
Novi Sad buka Foto: Profimedia/Wavebreak/Alamy/Pixabay

U centru grada Novog Sada, tačnije u delu oko Srpskog narodnog pozorišta, od početka leta dopire prigušeni zvuk sirene koja dolazi iz nepoznatog pravca.

Iako je redakcija "Dnevnika" pokušala da sazna odakle dolazi buka slabog intenziteta, koja se u tom delu grada čuje i danju i noću, nisu uspeli da dobiju informacije o tome šta je njen uzrok, niti da li su nadležne inspekcije dobile neka obaveštenja o tome šta je u pitanju.

Inače, Gradska uprava za zaštitu životne sredine sprovela je javnu nabavku kojom je tražila firmu koja će meriti nivo buke na osam mernih stanica, koje su, kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, odabrane kao reprezenti pojedinih delova grada, i različite su namene. Doduše, među mernim mestima nije deo oko Srpskog narodnog pozorišta.

Na tender su se javile tri firme, od kojih je ponuda Instituta za javno zdravlje Vojvodine odbijena jer je, kako se navodi, ponuđena cena bila više od procenjene vrednosti javne nabavke.

Firma "Institut za bezbednost i sigurnost na radu" za svoje usluge ponudila je 349.000 dinara. Ponuda novosadskog "Vatrogas instituta", teška gotovo 250.000 dinara, ocenjena je kao najpovoljnija, te se očekuje da Gradska uprava s tim preduzećem uskoro sklopi ugovor na godinu dana. Inače, tom preduzeću je taj posao bio poveren i prošle godine. Buka će se meriti u skladu s važećom zakonskom regulativom na dnevnom, večernjem i noćnom nivou, odnosno, u kontinuitetu 24 sata.

Za merne stanice za područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, te kulturno-istorijske lokalitete i velike parkove odabrana su dvorišta Sportskog centra "Sajmište" i Osnovne škole "Jovan Dučić" u Petrovaradinu. Za merenje buke u čisto stambenom području odabrano je dvorište vrtića "Guliver" na Novom naselju.

Merenju nivoa buke u gradskom centru, zanatskoj, trgovačkoj, administrativno-pravnoj zoni sa stanovima i zoni duž auto-puteva, magistralnih i gradskih saobraćajnica namenjene su stanice na Telepu u dvorištu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i dve u Starom gradu - na platou ispred zgrade Vlade AP Vojvodine i terasi u Zmaj Jovinoj 3/1. U poslovno-stambenom području, trgovačko-stambenom području i dečjm igralištima meriće se buka na Salajci, tačnije, u dvorištu u Partizanskoj 37, a za merenje u turističkom području, kampovima i školskoj zoni određena je stanica u Univerzitetskom kampusu na Bulevaru cara Lazara 3.

(Telegraf.rs/Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    25. avgust 2019 | 14:01

    Redakcija Dnevnika? Paznja paznja,molimo podjite u svoja sklonista.Uh kad se setim....

  • PRC

    25. avgust 2019 | 18:25

    Isto tako izluđuje i neprestani ritmički lavež psa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA