≫ 

"Još nisam ubio fotografa u Vukovaru, ti bi mi bio prvi": 3 slike tenka ratnog reportera Dragoljuba

On je nedavno objavio tri fotografije u jednoj, prikazujući tenk u Beogradu 1991. godine, tenk u Vukovaru i vozilo tog tipa koje je 27. avgusta dovezeno ispred stadiona Rajko Mitić

  • 38
Dragoljub Zamurovic Foto ilustracija: Telegraf/Dragoljub Zamurović

Dragoljub Zamurović je foto-reporter, putovao je i radio brojne lepe reportaže o nudistima u Istri, o Ciganima sveta, običajima u Kazahstanu, ali ono čega se posebno seća je rat u Jugoslaviji 1991. godine. 

On je nedavno objavio tri fotografije u jednoj, prikazujući tenk u Beogradu 1991. godine, tenk u Vukovaru iz tog doba i vozilo tog tipa koje je 27. avgusta 2019. godine dovezeno ispred  stadiona Rajko Mitić.

KAKO SU NASTAJALE FOTOGRAFIJE?

Novembra 1991. JNA je ušla u Vukovar, a Dragoljub je imao sreću da bude jedan od prvih foto-reportera jer mu je glavni urednik vojnog lista "Front" ponudio mesto u džipu koji je zajedno sa vojskom ušao u grad.

- Užas koji sam tada video nikada neću zaboraviti: po ulicama leševi, gore zgrade, iz podruma izlaze ljudi i vode ih negde vojnici, čuje se pucnjava, u dvorištu preko puta bolnice stotine leševa među kojima i dece i beba. Prilazi mi jedan pijani dobrovoljac sa pištoljem i kaže da još nije ubio ni jednog fotografa pa ću mu ja biti prvi. Gledam u njegovog komandanta i on ga prekoreva blagim tonom "Nemoj, Mile, nije to lepo". Kroz sav taj haos pojavljuje se kolona tenkova i to je ova fotografija - kaže za Telegraf, Dragoljub Zamurović.

On dodaje da iako je skoro uvek bio uz srpske borce i video ono što se dešavalo, siguran je da je situacija bila slična i na drugoj strani. Pokušavao je da bude što objektivniji.

Rat u Jugoslaviji, Vukovar, ratni reporter Foto: Dragoljub Zamurović

TENK U BEOGRADU 1991. GODINE

Demonstracije i sukob sa policijom 9. marta 1991. godine zapamtio je po jednom nesvakidašnjem događaju. Stajao je na visokoj žardinjeri zajedno sa još nekoliko foto-reportera kada se policijski kamion sa šmrkom približio i počeo da prska demonstrante.

Dragoljubove kolege su skočile sa žardinjere plašeći se mlaza hladne vode, a on je jedini ostao na svome mestu i desilo se pravo malo čudo.

- Policajac je prskao sve do mene, a onda ugasio mlaz, preskočio me i nastavio da prska. Tako su svi, uključujući i kolege, isprskani osim mene. Ne znam da li je to uradio namerno, ali bio sam mu neizmerno zahvalan na tome. Spletom čudnih okolnosti, demonstrant koji je na raskrsnici kod "Londona" pogođen, pao je odmah pored mene tako da sam mogao da to snimim iz neposredne blizine. Snimanja svih tih dešavanja nikada mi nisu bila omiljena, fotografisao sam ih samo zato što je to od mene Gama očekivala da uradim - prisetio se kako je nastala fotografija tenka iz Beograda 1991. godine.

Rat u Jugoslaviji, Vukovar, ratni reporter, Dragoljub Zamurović Foto: Dragoljub Zamurović

ŠTA JE DRAGOLJUB ZAMUROVIĆ ZA SVET FOTOGRAFIJE?

Rođen 25. aprila 1947. godine u Nišu. Osnovnu školu, gimnaziju i Arhitektonski fakultet završio u Beogradu. Od 1977. do 1979. godine bio na na postdiplomskim studijama fotografije kod Dragoljuba Kažića na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Od 1998. godine pa sve do pre nekoliko godina radio je kao akreditovani fotograf-reporter francuske foto agencije Gamma (u početku u Jugoslaviji, a kasnije u Srbiji). Kada je počeo rat snimao je u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu.

Tenkovi, Beograd, Vukovar, Crvena Zvezda Foto: Dragoljub Zamurović

VIDEO: Svi se čude Zvezdinom tenku, a ovi klubovi ispred stadiona imaju celu artiljeriju

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pas koji je voleo vozove

    29. avgust 2019 | 21:41

    Sad malo slika o ustaskoj zastavi na srpskim crkvama 1991 i 2019,slike jasenovca 1941 i 2018 itd itd itd,doslo vreme da se stidimo svega a nacisti i ustase ponosni. Bravo srbijo.

  • Косингас

    29. avgust 2019 | 21:20

    На прве две фотографије је наш тенк М-84, на последњој руски Т-55. Ниђе везе, али хајде, да ложимо народ.

  • Komša

    29. avgust 2019 | 21:31

    Prva dva m84, skoz dole t55. Pa i da je bio u Vukovaru, pa šta? Takav se popeo i na Košare, pa šta? Pa šta I da je bio u Bosni? Kamo sreće da su se ti tenkovi i njihove posade pitale, a ne kojekakvi politikanti zbog kojih ostadosmo osakaćena država. Meni samo nije baš neko mesto odabrano, bolje da su srušili onu lopinu i prevaranta Pašića I postavili tenk umesto njega. Glasam za baš onaj koji se popeo na Košare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA