Priča o Vesni Vulović među najčitanijim na Vikipediji: Ceo dan je bila na trećem mestu

Vesna je 26. januara 1972. godine na liniji Kopenhagen-Zagreb-Beograd preživela pad aviona s visine od 10.000 metara

  • 13
Vesna Vulovic Printskrin: Youtube/WargamingNA, googleusercontent.com

Tokom celog četvrtka treći najčitaniji članak na Vikipediji bio je o stjuardesi Vesni Vulović. Na Vikipediji postoji blizu šest miliona članaka, da preciziramo - 5.916.316 i nepoznato je zašto je baš neverovatna priča o Vesni baš juče bila među najbolje kotiranim.

Ovo čudi naročito zato što u četvrtak nije bila ni godišnjica rođenja, smrti, a ni pada aviona koji je stjuardesa preživela.

Malo je onih koji ne znaju Vesninu neverovatnu životnu priču.

Ona je 26. januara 1972. godine na liniji Kopenhagen-Zagreb-Beograd preživela pad aviona s visine od 10.000 metara nakon što je deo letelice eksplodirao.

Svet je zanemeo. Vodeći mediji su pod oznakom "za nevericu" objavljivali vest da je jedna žena preživela nešto što je do tada moglo da se zamisli samo u teoriji.

Vesna Vulović Foto: Profimedia/CNC - zpravodajství

Vesna Vulović imala je neverovatnu sreću - padala je u repu aviona, bila je mlada i izuzetno zdrava i snažna, a rep je udario na padinu obraslu gustom šumom. Odbio se kao metak kad rikošeta a Vesna je tada izletela i brzinom od oko 100 km/h udarila je o debelu naslagu snega!

Na kraju je imala snage da pozove pomoć, što je bio ključni element njenog spasavanja.

- Ja sam slomila levu ruku i nogu, tri desna rebra, dva lumbalna pršljena u kičmi, nekoliko prstiju desne ruke. I nikad me ništa ne boli. Još se ničeg ne sećam. Imam retrogradnu amneziju. Ne sećam se šta je bilo tren pre nesreće i više od 20 dana posle. Kažu da ću se jednog dana možda setiti. Sad ću to, naravno, mnogo lakše podneti. Kad čitam o nekoj avionskoj nesreći, pomislim: Jesam li ja zaista bila u tom avionu - priznala je Vulovićeva u intervjuu za Yugopapir.

Ne samo da je pobedila smrt, već je nastavila da živi identično kao i pre nesreće. Osim što je prvih dana posle pada aviona bila svetska ekskluziva broj 1.

Preminula je prirodnom smrću 26. januara 2016. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    30. avgust 2019 | 06:54

    Ni teoretski nemoguce a eto desilo se da prezivi dobro se secam tog dana.

  • Дејан Младеновић

    30. avgust 2019 | 00:39

    У тај авион су бомбе су подметнуле усташе

  • Savo

    30. avgust 2019 | 07:04

    Neverovatno. Nesreca se dogodila 26.01. 1972. A ona je preminula na taj isti 26.01.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA