• 8

Posetioci tvrđave u Srbiji strepe zbog "otrovnog" upozorenja, ali ipak mnogi izazivaju sudbinu

Znak koji upozorava na zmije dodat je naknadno

  • 8

Posetioci Golubačke tvrđave moraju da znaju da se nalaze u prirodnom okruženju i da kao gosti na zidinama ovog starog grada mogu naići i na domaćine - poskoke.

Zato, nemojte paničiti ako vidite ovo upozorenje. Boravak na tvrđavi nije nebezbedan, ali baš zbog prisustva zmija u određene delove možete doći samo sa vodičem.

Golubacka tvrdjava

Foto: Telegraf.rs

I naravno, kao gosti, morate znati i neka pravila ponašanja - nema jurnjave za životinjama, zavlačenja ruku u pukotine i, kada ugledate zmiju, budite mirni, bez straha i suvišnih pokreta. Ako je ne ugrožavate, neće ni ona vas.

Golubacka tvrdjava

Foto: Telegraf.rs

- Poštovani posetioci, Golubačka tvrđava se nalazi u Nacionalnom parku Đerdap, što je čini i staništem određenog broja divljih životinja. Jedna od tih životinja je i poskok (Vipera ammodytes). Poskok je zmija otrovnica, koja je opasnost za ljude skoro isključivo u situacijama kada oseti da je ugrožena (kada je čovek nehotice nagazi, juri, pokušava da je uhvati itd), i većinu svog vremena provodi spavajući i sunčajući se. U većini slučajeva neće reagovati na čoveka čak ni ako on prođe neposredno pored nje - naveli su ranije iz Uprave tvrđave na fejsbuk stranici.

Kako objašnjavaju u donjim nivoima tvrđave (zelena zona) posetioci verovatno neće videti zmiju, međutim, gornje zone (crvena i crna zona) su mesto gde se na poskoka može naleteti.

Golubacka tvrdjava

Foto: Telegraf.rs

- Zbog toga se tamo i ide isključivo sa vodičem. Od otvaranja tvrđave, nažalost, imali smo situacije gde posetioci, posebno deca i to ohrabrena od strane roditelja, jure razne druge životinje, zavlače ruke između kamenja, skaču u delove van staza itd. Takvo ponašanje je striktno zabranjeno u tvrđavi, upravo zbog potencijalnih opasnosti kao što su poskoci. Zato vas molimo - ne ugrožavajte bezbednost, vašu i vaše dece, i poštujte prirodu i životinje koje tu žive - apelovali su iz Tvrđave.

VIDEO: Ovo je tvrđava Golubac

(M. B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keva

    Poskok nije ugrozena vrsta ali je jako opasna.Mogu to da rese prebaciti ih u divljinu ne ugozavanjem ni ljubi ni zivotinja.Ja ih se plasim tako da lepo meni i kod kuce ne moram da razgledam tvrdjavu.

  • Dante

    braca makedonci bi rekli,dali e poubavo zmija de te kasne ili magare da........

  • EU

    A ako je mesto rizicno za turiste onda zatvorite to mesto..Ovde vidim da decu treba cuvati u kavezu a zmije da se slobodno setaju..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima