• 3

Srbija ulaže 100 miliona evra u infrastrukturu za istraživanje i razvoj: Brnabić u Švajcarskoj

- Takođe, dualno obrazovanje uskoro ćemo uvesti i na fakultete - rekla je Brnabić za srpske medije u Bernu

 • 3
Ana Brnabić

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Bernu sa švajcarskim predsednikom Ulijem Maurerom, a nakon sastanka je poručila da je razgovor bio sadržajan, uz ocenu da Srbija i Švajcarska imaju dobru saradnju, koja se naročito intenzivirala u protekle tri godine u oblasti obrazovanja, nauke, digitalizacije.

- Imala sam odličan i sadržajan sastanak sa predsednikom Maurerom. Saradnja Švajcarske i Srbije se tokom prethodnih godina bazira upravo na onome što su prioriteti Vlade Srbije - investiranje u obrazovanje, nauku, istraživanje i razvoj, inovacije i digitalizaciju - kazala je premijerka nakon sastanka s predsednikom Švajcarske.

Brnabić je podsetila da je Švajcarska dugogodišnji partner Srbije u uvođenju dualnog obrazovanja u srpski obrazovni sistem, koje je, ističe premijerka, uspešno zaživelo u našoj zemlji i za koje postoji veliko interesovanje učenika i njihovih roditelja.

- Takođe, dualno obrazovanje uskoro ćemo uvesti i na fakultete - rekla je Brnabić za srpske medije u Bernu.

Uz pomoć Švajcarske, dodala je Brnabić, Srbija je razvila prvi, i za sada jedini, Naučno-tehnološki park u zemlji, koji se nalazi u Beogradu, i koji zapošljava više od 700 inženjera koji rade za jednu od 70 kompanija koje tu posluju.

Ana Brnabić

Ana Brnabić i Ulrih Maurera - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- Predsedniku Švajcarske i njegovim saradnicima podelila sam infromaciju da Srbija ulaže 100 miliona evra u infrastrukturu za istraživanje i razvoj, da završavamo Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, da gradimo Naučno-tehnološki park u Nišu, kao i da razvijamo Naučno-tehnološki park u Čačku - rekla je Brnabić.

Kaže da je sa predsednikom Maurerom dogovoreno da će Švajcarska nastaviti da podržava te naučne parkove znanjem, a dogovor je i da održavaju sastanke dva puta godišnje koji će, osim političkog dela, uključiti i dijalog između privrednika kako bi se dogovorili konkretni projekti.

Brnabić je dodala da su obrazovanje, digitalizacija i razvoj četvrte industrijske revolucije oblasti u kojima će Srbija nastaviti da sarađuje sa Švajcarskom, kako bi, kaže, zahvaljujući njihovom znanju i iskustvu, a s druge strane našim brzim reformama i odličnim kadrovima, Srbija postala konkurentna ne samo u regionu, već i šire.

Brnabić je saopštila predsedniku Švajcarske i da je Srbija u aprilu ove godine postala 23. punopravni član CERN-a u Ženevi.

Osim podrške u nauci i obrazovanju, dodala je premijerka, Švajcarska je jedan od najvećih donatora u Srbiji i istakla da se više od 10 godina bavi razvojem i implemetnacijom Strategije za smanjenje siromaštva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pera Zdera

  Sta oni imaju od toga kada daju svoje znanje drugima dzabe, gube vreme na nama pa cak i ulazu u nase obrazovanje? Svajcarci nista ne daju dzabe. Da bi na kraju bili njihova konkurencija. Nesto mi fali ovde...

  1
  0

  Podelite komentar

 • Nena

  Često se putuje u ch....

  4
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima