Pao dogovor: Vozači ATP-a vraćaju se sa bolovanja, od ponedeljka se normalizuje saobraćaj

Vozači su prihvatili ponudu rukovodstva firme i vratiće se na posao

  • 3
ATP Foto: M. B.

Tihi sukob između vozača ATP i rukovodstva ove firme prestao je nakon više od 5 dana haosa koji je nastao pošto je 49 njih otišlo na bolovanje i na taj način otpočelo tihi štrajk.

Vozači su prihvatili ponudu rukovodstva firme i vratiće se na posao, ali normalizacija saobraćaja očekuje se tek od ponedeljka, zbog toga što radnici moraju da donesu doznake sa bolovanja. Za sada je i dalje na snazi nedeljni red vožnje.

- Dogovorili smo se s kolegama da se vrate sa bolovanja. Imali su ogroman pritisak i od strane zaposlenih koji su hteli da nastave sa radom, shvatili su ozbiljnost situacije i svesni su da firma može da ode u stečaj. Svi do jednog su pristali, osim vozača Jove Jovića, koji tvrdi da će da istraje u svojoj odluci - kazao je za Telegraf Bojan Bojanić, direktor ATP.

Bojanić je ranije kazao za "Telegraf" da radnici nisu prihvatali čak ni ono što su sami tražili i da nisu odustajali od zahteva za koji su znali da je neprihvatljiv. Ugrožavanje saobraćaja, kazao je, ide na ruku samo divljim prevoznicima, a ATP vodi u stečaj i ugrožava se planirano javno-privatno partnerstvo, za koje se ponude otvaraju 7. oktobra.

Vozač autobusa Foto - Ilustracija: PIxabay

Radnici, koji su tvrdili da im je plata svega 42.000 odnosno 47.000 dinara, traćili su zaradu od 70.000 dinara. To zakonski nije moguće ispuniti, tvrdili su u ATP i predložili da se kao privremeno rešenje do kraja godine isplaćuje 10.000 dinara.

KAKO JE MOGUĆE UZETI BOLOVANJE BEZ OSNOVA?

Činjenica da je 49 radnika otvorilo bolovanje otvara i pitanje kako je to moguće? Kako su nam objasnili u pravnoj službi preduzeća ATP, svi oni koji donesu lekarske doznake ispunjavaju zakonski uslov da idu na bolovanje.

Na pitanje kako je moguće da je jedan od vozača, Dejan Ostojić, ipak dobio otkaz na bolovanju, odgovorili su da to nije bilo protivzakonito.

- Mi zakonski ne možemo da angažujemo zamenu za zamenu. U njegovom ugovoru piše da radi na određeno vreme i da poslodavac može da izda rešenje o prestanku radnog odnosa, ako prestane potreba za njegovim angažmanom. Mi po zakonu za zamenu ne možemo da angažujemo zamenu - objasnili su u ATP.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    5. septembar 2019 | 14:43

    Ne mozete da angazujete zamenu ali isto tako zameni ne mozete dati otkaz dok je na bolovanju,da je pametan pa lepo on vas na sud sad pa se cesite...

  • Deks

    5. septembar 2019 | 15:14

    Ne sme se dozvoliti ovakva anarhija i korupcija, krivične prijave protiv lekara koji su ispisali doznake za bolovanje bez osnova, kao i za te radnike.

  • Dragan

    5. septembar 2019 | 15:37

    Za lažno bolovanje se snose sankcije. Kako mogu da se vrate sa bolovanja svi. Ovo me podseća na kraj osamdesetih kada je 30-40% zaposlenih išlo na bolovanje i u isto vreme radili privatno. Doktori žele veće plate a daju lažna bolovanja, sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA