Plenković o zabrani ulaska delegaciji Vojske Srbije u Hrvatsku: "Nenajavljeno i neodgovorno"

Hrvatski premijer Plenković komentarisao je pokušaj ulaska delegacije vojske Srbije u Hrvatsku.

  • 15
Andrej Plenković Foto: Tanjug/HINA/Edvard Susak

Premijer Hrvatske Andrej Plenković potvrdio je da je hrvatska policija sprečila ulazak 11 pripadnika vojske Srbije u Hrvatsku u subotu oko 6.30.

- Reč je o pokušaju dolaska u RH, nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog kako bi u odorama Vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Reč je o pokušaju koji nije imao komemorativni karakter, već s očiglednom nameravanom provokacijom i ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnom pravu, za nas je kao državu neprihvatljiva i mi to naoštrije osuđujemo. Hrvatska Vlada štiti naš pravni poredak i ne dopušta ovakve provokacije - rekao je on, prenosi Dnevnik hr.

- Institucije RH su delovale učinkovito i razotkrile pokušaj provociranja i incidenta. Bilo bi normalno da su državna tela Srbije najavila dolazak i želju dolaska na ovaj događaj - napomenuo je Plenković.

Osvrnuo se i na izjavu srpskog minisra odbrane Aleksandra Vulina koji se zapitao kakva zemlja može tako nešto učiniti.

Plenković je rekao kako bi bilo dobro da "Vulinovih 11" poštuje propise, da poštuju međunarodno pravo i da ne rade akte koja su očita dela provokacije.

- Sve ostalo je politikanstvo i dizanje tenzija. Mi smo tu priču od njih puno puta čuli. Mi vodimo ozbiljnu politiku, poštujemo prava nacionalnih manjina i očekujemo da Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji - izjavio je premijer Hrvatske.

(Telegraf. rs/Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dale

    7. septembar 2019 | 18:14

    Provokacija odati počast žrtvama koje su vaši monstrumi počinili! Plenkovičice, jedina provokacija u Evropi ove nedelje je sramni dolazak Kitarovićke u beloj haljini na pomen žrtvama fašizma, te sci fi revizija istorije da je Hrvatska bila na strani antifašiznma, što je niz puta opovrgavala izjavama da je isti totalitarni, a da ne spominjem komemoracija na Blejburgu, ustaški koncerti u Hrvatskoj, Za Dom Spremni tabla u Jasenovcu itd.

  • Hey

    7. septembar 2019 | 18:08

    Ceo svet je otisao naopako u Pi,lepu materinu Kako su ustase , koljace stavili u njihovu sramnu " demokratsku " pisljivu EU

  • RSK

    7. septembar 2019 | 17:50

    Kamo srece da ih tretiramo kao sto vi tretirate srbe u hrvatskoj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA