• 0

U Starom Rasu proslavljeno 10 vekova Raške eparhije

Proslava hiljadu godina od prvog pisanog spominjanja Raške eparhije i osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve u Starom Rasu počela je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla

  • 0

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska obeležila je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara dva značajna jubileja, hiljadu godina od prvog pisanog spominjanja Raške eparhije i osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Televizija "Hram".

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, raško-prizrenski Teodosije, žički Justin, polaško-kumanovski Joakim, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije, a liturgiju su svojim pojanjem pratili učenici Prizrenske Bogoslovije.

Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao da u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla ovaj sabor traje od vremena Svete braće Kirila i Metodija i nastavlja se kroz vekove.

Podsetio je da su u ovoj crkvi održavani veliki sabori još za vreme Svetoga Simeona i Svetoga Save, da se u njoj krstio Sveti Sava, Sveti Stefan Prvovenčani, deca Svetog Simeona i Svete Ane, koji su se u njoj primili monaški postrig.

Kazao je da je Crkva Svetih Petra i Pavla majka crkva svih crkava, i Studenice i Žiče, Pećke patrijaršije i Dečana, Morače i Gračanice, i svih drugih naših hramova širom vaseljene.

Vladika je kazao da iako ponekad zaboravimo Stari Ras je koren našega duhovnoga bića, jer je ovde episkop u vreme Svete braće Kirila i Metodija, od kojeg je traženo da pripadne Rimokatoličkoj crkvi to odbio, rekavši da mi pripadamo Istoku, Carigradu, Svetom gradu Jerusalimu i to opredeljenje i traje.

Proslava hiljadu godina od prvog pisanog spominjanja Raške eparhije i osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve u Starom Rasu počela je juče u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla večernjom službom koju je služio Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije sa više arhijereja naše Crkve, nakon čega je održana svečana akademija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima