• 2

Jedna od najlepših železničkih stanica u Srbiji godinama je ruglo. Smrdela je i svi su bežali iz nje

Putnici su se u njoj zadržavali toliko da kupe kartu, a blagajnici se žurili da zatvore kapke na šalterima za prodaju karata

  • 2

Železnička stanica u Jagodini, na međunarodnoj pruzi Beograd - Niš, posle dužeg vremena osvežena je novom fasadom, staze na peronu dobile su novi asfalt, uređuje se park prema gradu koji će dobiti modernu rasvetu i biti jedan od najlepših u gradu, popločavaju staze, skidaju debele naslage korozije na stubovima reflektora...

Sanira se i sanitarni čvor u čekaonici, ali su toaleti još "pod ključem", a ključ se dobije, piše na vratima jednog od toaleta, na blagajni za prodaju karata, ako kupite voznu kartu.

Jagodina, železnička stanica

Foto: Tanjug/Dusan Anicic

Železnička stanica u Jagodini godinama je bila ruglo grada, kako su je zvali građani i putnici, pre svega čekaonica, memljiva, hladna i išarana a mirisala je po urinu iz demoliranih toaleta. Putnici su se u njoj zadržavali toliko da kupe kartu, a blagajnici se žurili da zatvore kapke na šalterima za prodaju karata.

Prva Železnička stanica u Jagodini, izgrađena je osamdesetih godina 19. veka, kada je prugom Beograd - Niš prošao prvi voz u Srbiji, 23. avgusta 1884.godine.

Jagodina, železnička stanica

Foto: Tanjug/Dusan Anicic

- Bila je jedna od najlepših u zemlji, nalazila se i na poštanskim razglednicama - zapisali su hroničari tog vremena.

Prvobitni izgled promenila je sedamdesetih godina prošlog veka, a poslednja adaptacija, delimično je obavljena 2012. godine, kada je promenjen krov, uređana nastrešnica.

Jagodina, železnička stanica

Foto: Tanjug/Dusan Anicic

Teška ekonomska situacija u zemlji, koja je pogodila i železnicu, ali i nebriga, koja je trajala godinama, sada se ispravlja na radost sve većeg broja putnika koji putuju železnicom, ali i turista koji posećuju Jagodinu, posebno leti, ocenjuju turistički radnici Jagodine.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Komentari

  • Slog me strefio

    Medjunarodna pruga Beograd - Nis?

  • LIGNIT

    Bravo PALMA . A što si kasnio ?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima