1.000 nestručnih nastavnika u Srbiji bez prave diplome učilo 27.000 dece. U ovom gradu je najgore

Ima 457 nestručnih nastavnika matematike, 239 fizike, 109 nastavnika informatike, 133 nastavnika nemačkog i 48 engleskog jezika

  • 11

Prema podacima Ministarstva prosvete, u Srbiji je prošle godine bilo 1.000 nestručnih nastavnika i oni su učili oko 27.000 osnovaca.

Da bi rešili problem nedostatka stručnih nastavnika pojedinih predmeta, Ministarstvo sprema konkurs za stipendiranje studenata druge i treće godine fizike, matematike, informatike, srpskog, engleskog i nemačkog jezika i književnosti koji su zainteresovani da nakon studija rade u školi.

Kako se navodi, Ministarstvo prosvete želi da kroz stipendije od 12.000 dinara mesečno ukaže studentima na značaj nastavničke profesije.

Navedene predmete u nekim školama predaju prosvetari koji nemaju potrebno obrazovanje propisano pravilnicima. Prema podacima Ministarstva prosvete, ima 457 nestručnih nastavnika matematike, 239 fizike, 109 nastavnika informatike, 133 nastavnika nemačkog i 48 engleskog jezika.

Najlošija situacija bila je u Zrenjaninu, a najbolja u Kragujevcu, pišu "Novosti".

Precizni podaci, kako se navodi, biće dostupni kada se uspostavi jedinstven informacioni sistem u prosveti.

- Ministarstvo je radi potpunijeg sagledavanja ovog problema zatražilo podatke od škola o nastavnicima koji predaju te predmete, a koji po važećem pravilniku nemaju potrebne kvalifikacije. Iako su to uglavnom nastavnci koji su angažovani na određeno vreme i koji su često na zameni u osnovnim školama namera nam je da sagledamo sve aspekte i da početkom naredne godine organizujemo prve obuke, tj. kratke cikluse u saradnji sa matičnim fakultetima i univerzitetima i to iz oblasti matematike i fizike za koje prema prvim podacima postoji najveća potreba - kažu sagovornici lista iz Ministarstva.

(Telegraf.rs/ Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brka bre

    12. septembar 2019 | 11:33

    Ti nastavnici nestrucni njih je njihova stranka zaposlila da glasaju za njih toje SNS bedno Ali tacno?

  • Bisenija

    12. septembar 2019 | 10:47

    Dece sve manje, problem stigao u do Univerziteta... Strucnjaka sve manje... Gde sve ovo ide?

  • 💯

    12. septembar 2019 | 11:18

    KUPOVALI DIPLOME ALI LJUDI KO NAM UCI DECU ŠTA JE OVO PROPAST SVETA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA