• 63

Slavko je bio na svakom ratištu: Ranjen u Krajini, borio se na Košarama, a sada vodi najteži rat

Skoro 8 godina živi u mraku

  • 63

Slavko Mitrović iz Čačka koji je učestvovao na svim ratištima u bivšoj Jugoslaviji živi skoro osam godina bez struje.

Struja mu je isključena u januaru 2012. godine zbog duga od 54.000 dinara, koji je u međuvremenu zbog kamata narastao na 178.000 dinara.

Iako je tražio pomoć na skoro svim mestima, niko mu nije pomogao.

- Preko MUP-a i Vojske bio sam na svim ratištima, od Hrvatske, BiH i na kraju na Košarama. U Krajini sam bio ranjen u obraz, i ne znam kako sam ostao živ, a potom i na Košarama 1999. godine. Bili smo dobrovoljci jer nas je država trebala. Kako je drmalo ratište, ja sam se skupljao sa Čačanima i odlazio, imam skoro 3 godine ratnog staža. Sedam godina nisam plaćao struju zato što nisam mogao. Posle 30 godina radnog staža u Francuskoj ostao sam bez posla, supruga mi se razbolela, postala je duševni bolesnik, a u međuvremenu je umrla - priča Mitrović.

Čačanin Slavko Mitrović, bio na svim ratištima, živi bez struje

Slavko učestvovao u svim ratovima bivše Jugoslavije, Foto: OzonPress/Nebojša Jovanović

Ipak, kako kaže, najteže mu pada što je unuk prinuđen da prva slova uči i piše pod lampom.

U stanu živi nas četvoro i niko ne radi. Unuk je krenuo u školu, ali čita i uči pod lampom. To mi pada najteže. Mislim da to nije zaslužio. Sad vodim najteži rat u životu - kaže Mitrović.

Slavko ima porodičnu penziju koja iznosi 10.000 dinara, ali primi svega 2.000 dinara jer mu se veći deo odbija zbog duga za grejanje.

Na problem Mitrovića ukazao je ratni veteran sa Košara Nenad Stanić, koji već nekoliko godina pomaže ugroženim veteranima, upozorava na njihov loš položaj i insistira na donošenju novog zakona.

Čačanin Slavko Mitrović, bio na svim ratištima, živi bez struje

Slavko sa Nenadom Stanićem, Foto: OzonPress/Nebojša Jovanović

- Slavko se uvek odazvao na poziv države, nekada je išao i sam. Neverovatno je da on skoro 8 godina živi u mraku. Moramo mu pomoći i ovo je apel svima koji mogu da uplate na račun koliko mogu da bi Slavko i njegovi ukućani dobili struju - kaže Stanić.

Svi oni koji žele da pomognu porodici Mitrović to mogu učiniti uplatom na žiro-račun: 845-34849-19, uz poziv na broj 47-16-012874.

(Telegraf.rs/OzonPress)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dimce mijatovic

    i ja se godinama borim,ali sve bitke sa birokratijom gubim.potpuni invalid rada sam ali mi nedostaje par meseci do pet godina rad.staza a ne priznaju mi da je invalidnost posledica ratnih desavanja i tako cuti i trpi a lekovi skupi a bio sam od zapadne slavonije do bosne,hercegovine kosova98/99 i nista zivim od socijalne pomoci i 20 evra borackog dodatka iz republike srpske...eto to mi je hvala od srbije

  • Lazar

    Covek samo trazi svoja prava ali pravde u srbiji nema odavno bre ima samo obecanja to da.

  • Stojko

    Naravoučenije glasi kad već ideš u rat ili dodji pun ko brod ili izgini jer sve između je tvoja muka a državna sramota.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima