• 0

Zbog malverzacija direktora srednje škole Tutin učenici u neizvesnosti: Moraju da menjaju smer

Vlasnici ove privatne ustanove uhapšeni su zbog lažiranja vozačkih dozvola

  • 0

Više od 100 učenika privatne "Srednje škole Tutin" u neizvesnosti je kako će nastaviti školovanje posle zatvaranja škole jer su njeni vlasnici u petak uhapšeni zbog lažiranja vozačkih dozvola.

Ova srednja škola prošle godine upisala je prvu generaciju medicinskih tehničara, nešto više od 100 učenika ukupno, a ovih dana je trebalo da nastave školovanje.

Načelnik Školske uprave Novog Pazara Mensur Memić poručuje da se aktivno radi na rešavanju problema.

- Dat je nalog direktorima srednjih škola da provere da li i koliko bi učenika mogli da preuzmu. Radi se o medicinskim tehničarima, pa bi rešenja mogla da budu Medicinska škola "Dva heroja" u Novom Pazaru ili neka od dve privatne škole koje rade u ovom gradu. Ukoliko nema mesta u tim ustanovama, onda bi se mogli prebaciti u druge škole, uz dokvalifikaciju, polaganje razlike - objasnio je on.

Podsetimo, vlasnik i direktor "Srednje škole Tutin" Ismet Derdemez uhapšen je u petak zbog postojanja sumnje da je primio mito u zamenu za izdavanje uverenja o položenim vozačkim ispitima.

O njemu i mogućoj problematičnoj situaciji u ovoj školi pisao je Telegraf.rs još u martu. Tada smo došli u posed audio snimka u kome Derdemez gimnazijalki iz Novog Sada nudi da se prekvalifikuje u medicinskog tehničara za samo 6 meseci, uz svega dva ili tri dana prakse i školarinu od 1.100 evra.

- Morali biste negde da odete na praksu, da dođete kod nas. Pošto mi imamo tehničare lekare koji rade, jedno dva dana bi trebalo s njima da provedete u onim odelima, tu u našoj ambulanti, pa da krenete malo s njima. Da odete na interno odeljenje kod nas u Tutinu, da naučite neke osnovne stvari. To se relativno brzo uči, ko hoće, on nauči. Trebalo bi to 2-3 dana, da prođete neka osnovna znanja. Obučete mantil i krenete tamo sa onim pacijentima, uključite infuziju, vidite kako i šta - ispričao je vlasnik "Srednje škole Tutin" gimnazijalki kada mu je naglasila da nema nikakvo predznanje iz medicine.

Inače, za obrazovni profil medicinska sestra-tehničar u četvorogodišnjem trajanju po zakonu je potrebno 1.103 časa, a za prekvalifikaciju oko godinu i po dana.

U razgovoru za Telegraf.rs sam Derdemez je promenio priču. Izjavio je kako je u njegovoj školi potrebno godinu dana za prekvalifikaciju, dok je navode da je ponudio gimnazijalki da za šest do osam meseci dobije diplomu definisao kao dezinformaciju.

VIDEO - Protest malih maturanata u Beogradu, drugi dan: "Ne ide nam škola, al' bićemo bogati"

Video: Protest malih maturanata u Beogradu, drugi dan: "Ne ide nam škola, al' bićemo bogati"

(Telegraf.rs/Blic)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima