• 6

Čuda Svetog Stefana Dečanskog: Njemu se u Dečanima mole ljudi svih veroispovesti (FOTO)

Izgradnju ovog Manastira kao svoju Zadužbinu počeo je sin srpskog Kralja Milutina, Stefan Dečanski, a završio ju je njegov sin, srpski Car Stefan Dušan

 • 6
Manastir Visoki Dečani

Manastir Visoki Dečani / Foto: TV Hram

Istorija jednog od najpoznatijih srpskih srednjovekovnih manastira Visokih Dečana vraća nas u prvu polovinu 14. veka. Ova zadužbina Svetog Kralja Stefana Dečanskog sagrađena je u periodu od 1327 do 1335. godine, u plodnoj dolini reke Bistrice, podno Prokletija, na Kosovu i Metohiji.

Izgradnju ovog Manastira kao svoju Zadužbinu počeo je sin srpskog Kralja Milutina, Stefan Dečanski, a završio ju je njegov sin, srpski Car Stefan Dušan. Pored sjajne arhitekture, neverovatne istorije ali i gostoljublja bratstva ovog Manastira, Visoki Dečani su najčuveniji po čudotvornim moštima Svetog Kralja Stefana Dečanskog koje se i dalje čuvaju u ovoj svetinji.

Netruležna ruka svetog kralja Setfana Dečanskog, manastir Visoki Dečani

Netruležna ruka Svetog Kralja Stefana Dečanskog, manastir Visoki Dečani - Foto: TV Hram

Kraj netruležnih moštiju Svetog Kralja vekovima se dešavaju čudesna isceljenja. Nebrojeni su primeri gde su uz kivot sa moštima našeg Svetog Kralja slepi progledali, nepokretni prohodali, a bezdetni parovi izmolili porod. Monasi u ovoj svetinji vekovima beleže čuda čiji su svedoci bili. Iz bogate Manastirske arhive, izdvojili smo neka od čuda s početka 20. veka.

Manastir Visoki Dečani, dečanske knjige

Postoje brojni zapisi o čudima Svetog Kralja Stefana Dečanskog, dečanske knjige - Foto: TV Hram

ISCELJENJE BOLESNE DEVOJČICE

Jula meseca 1938. godine bio sam sa svojom suprugom, sada pokojnom, na proputovanju kroz Južnu Srbiju. Na tom putu posetili smo prvi put i manastir Dečane i ostali u njemu tri dana. Za to vreme bili smo očevici čudesnog isceljenja jedne bolesne arnautske devojčice od 15-16 godina.

Bila je potpuno uzeta i na kolima su je doneli do manastirske kapije, a odande na rukama uneli i položili pred kivotom Svetog Kralja. Jedan od kaluđera pročitao joj je molitve i uljem iz kandila nad kivotom pomazao glavne delove njenog tela.

Posle toga devojčica se uz njegovu pomoć polako pridigla, celivala mošti svečeve i posle toga polako sama izašla iz crkve, i došla do kola u spoljnjoj avliji manastirskoj.

Kivot sa moštima Svetog Kralja Stefana Dečanskog, manastir Visoki Dečani

Kivot sa moštima Svetog Kralja Stefana Dečanskog, manastir Visoki Dečani - Foto: TV Hram

POKUŠAJ PLJAČKANJA MANASTIRA

U Prvom svetskom ratu (1914-1918), dok je srpska vojska vodila tešku borbu sa austro-ugarskom vojskom i povlačila se pred daleko nadmoćnijim neprijateljima ka jugu, Bugari su, po dogovoru sa Austro-Ugarskom i Nemačkom, napali srpsku vojsku s leđa i prodirući ka Prizrenu i Peći nagnali je u besputne albanske gudure.

Kada su u svome nadiranju doprli do Dečana, prva briga im je bila da opljačkaju manastir i mošti svetog kralja prenesu u Sofiju, i tako mu se osvete za njegovu pobedu nad njihovim carem Mihailom Šišmanom na Velbuždu 28. jula 1330. godine.

Oni su planski žurili da u Dečane stignu pre austro-ugarske i nemačke vojske i izvrše pljačku, jer po dogovoru između bugarske i austro-ugarske vlade o podeli teritorije Srbije, zapadni deo Južne Srbije (oblast od Kosovske Mitrovice do Peći i Đakovice) imao je da pripadne Austro-Ugarskoj.

Po dolasku u Dečane, Bugari su opljačkali manastir, zatim u jedna kola natovarili četiri kaluđera (ruske narodnosti), u druga mošti svetog kralja, a u treća vojničku stražu, pa krenuli iz manastira.

Kivot sa moštima Svetog Kralja Stefana Dečanskog, manastir Visoki Dečani

Kivot sa moštima Svetog Kralja Stefana Dečanskog u Manastiru Visoki Dečani - Foto: TV Hram

Kad su stigli u selo Dečane (udaljeno 2 km. na putu Peć-Đakovica), prva kola sa kaluđerima produžiše za Đakovicu, a druga, sa moštima svetog kralja, stadoše na raskrsnici i ostadoše nepokretna. Sva naprezanja šofera i njegovog pomoćnika da se kola pokrenu ostala su uzaludna.

Mnoštvo naroda se bilo sakupilo posmatrajući šta se događa. Srbi su plakali, a Arnauti se čudili. Dok su se Bugari satima uzalud mučili, pojavi se iz Peći austro-ugarska konjička izvidnica i u galopu dojuri do bugarskih kola. Kad je komandir izvidnice saznao o čemu je stvar, upozorio je Bugare na savezničku lojalnost i naredio da se udalje od svetog kralja. Zatim je naredio da se kivot sa moštima izvadi iz kola i preda Srbima da ga vrate u manastir.

Srbi sa radošću vratiše Svetog Kralja u manastir, a Bugari sedoše u kola, čiji motor sad lako upali, i odoše posramljeni. Videći šta se dogodilo, jedan stari Arnautin, reče sakupljenim Arnautima:

- Vidite li, Sveti Kralj neće da napusti Dečane. Srbi opet dolaze. Pazite šta radite!

(Telegraf.rs/TV Hram)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lepota

  Seti me se sveti kralju Decanski i pomozi mi molitvama tvojim. Verujem . . . .silno verujem

  17
  0

  Podelite komentar

 • Rajvos@

  Jedan je BOG...nema manastira gdje nisam otišla da zamolim za zdravlje...

  14
  0

  Podelite komentar

 • Душан Краишник

  Људи Православац сам волим своју вјеру туђу поштујем,,, Ал ђаво не мирује запамтите!!!

  13
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima