• 3

Matične ćelije dece iz Srbije prebačene u Poljsku nakon gašenja kompanije "Kriosejv"?

Samo roditelji u Srbiji poverili su između 8.000 i 10.000 uzoraka matičnih ćelija svoje dece i za čuvanje na 20 godina platili po 1.800 evra

  • 3

Nakon gašenja kompanije "Kriosejv", švajcarske banke za matične ćelije, genetski materijal koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi na čuvanje prebačen je u Poljsku, piše "Blic".

Zbog problema sa kojima se susretala ova kompanija nju je otkupila poljska banka matičnih ćelija "Famikord" u koju je navodno transportovano oko 250000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj, a brojne malverzacije dovele su do toga da švajcarsko ministarstvo zdravlja "Kriosejvu" oduzme licencu za rad, navodi list.

Predstavništvo ove banke matičnih ćelija u Srbiji je zatvoreno, a porodice koje su dale na hiljade evra ostale su bez odgovora. Kako navodi "Blic", stigao je tek po koji mejl u kome se navodi da je "Krio sejv" sklopio ugovor sa svojim podizvođačem PBKM čija evropska laboratorija je u Varšavi.

Suma koju su roditelji izdvajali kreće se od 1580 do 1780 evra u zavisnosti od izabranog paketa, prema informacijama sa njihovog zvaničnog sajta.

Prema pisanju "Novosti", samo roditelji u Srbiji poverili su između 8.000 i 10.000 uzoraka matičnih ćelija svoje dece i za čuvanje na 20 godina platili po 1.800 evra. Ima indicija da ovi uzorci nisu ni uzeti po predviđenoj proceduri bez koje bolnice odbijaju da ih u slučaju potrebe koriste, navodi list.

Do dobijanja zvaničnog obavestenja o statusu kompanije "Kriosejv" Uprava za biomedicinu Srbije obavestila je direktore zdravstvenih ustanova koje imaju porodilišta da stave van snage ugovore sa ovom kompanijom.

I Novosti navode da su svi uzorci iz "Kriosejva", oko 250.000, prebačeni u poljsku "Famikord banku". Neki tvrde da bi bez toga deponovane ćelije propale, jer je "Kriosejv" ostao i bez tečnog azota pomoću kojeg se one čuvaju na minus 180 stepeni.

Advokat Rastko Petaković je angažovao istražitelje u Švajcarskoj da provere poslovanje ove banke čija ispostava u Srbiji je od 2017. godine u vise navrata bila u finansijskoj blokadi. On kaže i da su ćelije njegovog i još jednog deteta iz Srbije propale jer su transportovane na neodgovarajući način.

Video: Dr Nada Basara, ekskluzivno: Koliko je ljudsko telo programirano da živi i kakva je budućnost lečenja matičnim ćelijama?

(Telegraf.rs/ Blic/ Večernje novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zasto

    Zašto se skida odgovornost sa Ministarstva Zdravlja Srbije!? Oni su vršili testiranja Matičnih ćelija. Imamo uplatnice kao dokaz

  • Laza

    I Svajcarci muljaju a?

  • Ana

    Prevara ...pre par godina porodilja iz Beograda je imala zdravstvenih problema (leukemija) znam da se tada pisalo o tome da iko ne zna kako i ko može da joj pomogne u tome da iskoristi matične ćelije iz pupčane vrpce koje je ostavila u Frontu.Teoretski sve lepo zvuči ali u praksi ...nemoguća misija

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima