Tijana (5) ima samo jednu želju - da jede: Nikada nije imala lutku, a kuća samo što se ne sruši

Najviše volim meso, kad ima, a kad idemo u Surdulicu, mama mi kupi sladoled. Volim i čokoladu, priča devojčica

Video: Mala Tijana ima samo jednu želju - da jede

Marija Dojčinović (32) i njena devojčica Tijana Ramani (5) iz sela Gornja Koznica kod Surdulice, više su gladne nego site, a svaki novi dan im donosi novu neizvesnost, hoće li uspeti nekako da ga prežive.

Tijana ima samo jednu želju, a ona je da ima da jede, jer njena samohrana i bolesna majka nije u mogućnosti da joj uvek obezbedi hranu.

Njihovo dvorište razlikuje se od svih ostalih domaćinstava u ovom planinskom selu na 15-ak kilometara od Surdulice. Omalena baštica sa paprikom i krompirom, žbunje umesto ograde, grane dovučene za ogrev i uska putanjica, koja vodi do kuće, čitav su njihov svet.

Tijana i Marija

Tijana i njena majka žive u oronuloj kući, Foto: S. Tasić

U svega nekoliko kvadrata uz stalnu opasnost da im se plafon sruši na glavu, provode dane majka i ćerka. Stari šporet, rasklimatani kredenac, jedna fotelja i dvosed, stočić i zemljani pod. To je sve, nema televizora, niti drugog kućnog aparata. Sve polovno i odbačeno od porodica koje su imale više sreće u životu. Na stolu mnogo flaša u kojima se zahvata voda. S jednog kraja sobička na drugi, obešena žica za veš na kojoj vise jorgani, ćebad i dečija garderoba.

- Nas dve smo same, nemamo nikog. Tijanin otac nas je napustio, dete gotovo da ga i ne poznaje. Ni ja nemam nikog, oca nisam upoznala, majka, baba i deda su umrli, tako da smo same. Opstajemo zahvaljujući komšijama i ljudima, jedini prihod nam je dečiji dodatak i socijalna pomoć. Imam i dug za struju 60.000 dinara i plašim se da nam i to ne iseku. Struju koristimo samo za svetlo, jedna sijalica i to je - kaže Marija.

Iako je letos operisana, Marija iz obližnje šume dovlači granje, kako bi imala čime da loži vatru. Seče ih sama ručnom testerom.

Tijana i Marija

Marija sama nabavlja drva, Foto: S. Tasić

Mala Tijana uvek ide s majkom, jer nema drugara, nema dece da se sa njima igra. Nikada nije imala ni lutku.

- Najviše volim meso, kad ima, a kad idemo u Surdulicu, mama mi kupi sladoled. Volim i čokoladu. Volela bih da imam kuću i pileću džigericu, to volim da ručkam - priča devojčica, zaklanjajući se iza majke.

Tog dana Tijana nije do podneva ništa jela, jer skoro pa ničeg nije bilo u kući.

Vesna Novković je prva komšinica Mariji i Tijani i uz Predraga Iskrenovića, ugostitelja iz obližnjeg sela Žitorađe, jedina koja pomaže, kako devojčica ne bi bila gladna.

Tijana i Marija

Majka i ćerka žive u oronuloj kući u strahu da će se plafon srušiti na njih, Foto: S. Tasić

Mala Tijana nema ni čizmice za zimu, ali ni jaknicu. Ide u pocepanim klompicama i priča kako jedva čeka da krene u školicu.

- Tijana nema bojanke, slikovnice, bojice, jer 3.500 dinara dečijeg i 9.500 socijalne pomoći moram da čuvam za hranu, ali nikako da izguramo mesec. Završila sam Srednju tehničku školu, radila kao konobarica, sada sam bez posla - dodaje Marija.

Na stepeništu njihove stare kuće, koja nije za stanovanje, zbog opasnosti od urušavanja, Tijana je dobila svoju prvu lutku i to barbiku, kao i hranu i odeću za nekoliko dana.

Tijana i Marija

Tijana dobila prvu lutku, Foto: S. Tasić

Nakon nekoliko zalogaja pileće džigerice sa roštilja, Tijani se vratio osmeh na lice. Nije to više bila gladna i umorna devojčica, već ponovo dete kome je igra jedina zanimacija.

Tijana Ramani

Foto: S. Tasić

(Slađana Tasić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Veselinovic

    Da li moze adresa i broj ziro racuna? Unapred zahvalan!

  • Svetlana

    El zna neko adresu

  • Dalibor

    Ima li neki broj tekuceg racuna gde se moze uplatiti pomoc za malu Tijanu?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima