• 33

Evo šta treba da rade roditelji iz Srbije koji su deponovali matične ćelije u banci "Cryosave"

Beogradski advokat Rastko Petaković objašnjava za Telegraf.rs koje korake treba da preduzmu roditelji nakon što je "Cryosave" izgubio dozvolu za rad

  • 33

Mnogi roditelji zabrinuti su od kako se pojavila informacija da je švajcarska banka matičnih ćelija "Cryosave" kod koje su deponovali uzorke izgubila dozvolu za rad. Najveći broj roditelja obratio se za pomoć punomoćniku dve oštećene porodice, advokatu Rastku Petakoviću, koji redovno o svim saznanjima do kojih dolazi, sve zainteresovane obaveštava putem svog Tviter naloga.

Prema njegovim rečima, "Cryosave" je izgubio dozvolu u Švajcarskoj, ali se ona odnosila na sva skladišta. Iako su Švajcarci bili u pregovorima o prodaji poljskoj banci PKBM (Famicord grupa), pregovori su propali. Famicord je u međuvremenu objavio da je o svom trošku transportovao uzorke do svojih skladišta u Poljskoj. Prema rečima našeg sagovornika, do sada je prebačeno oko 98-99 odsto uzoraka.

Advokat je roditeljima koji imaju hitnu potrebu za matičnim ćelijama svoje dece poručio da se sa direktorom poljske banke dogovorio da mu se dostave urgencije i da su Poljaci spremni da roditeljima oko toga izađu u susret. Poljaci su zamoljeni da u svojim potezima budu potpuno transparentni kako ne bi unosili još veću zabunu i strah među roditelje.

Matične ćelije, čuvanje matičnih ćelija

Između 98 i 99 odsto uzoraka je prebačeno u skladišta u Poljskoj, Foto-ilustracija: Profimedia

- Legitimno je da oni koji imaju hitnu potrebu za matičnim ćelijama dece, da se okupe i ukoliko to žele, pokušaju da svoja prava ostvare sudskim putem. Pre daljih koraka bitno je definisati na koji je način roditelj oštećen i koji pravni put je najbolji, što u ovom trenutku nije moguće znati za svaki pojedinačni slučaj - kaže Petaković za Telegraf.rs, moleći za strpljenje dok se sva pitanja prethodno razreše.

ONI KOJIMA NIJE HITNO DA BUDU STRPLJIVI

Roditeljima kojima nije hitno da dođu do svog uzorka, advokat preporučuje da budu strpljivi i da će u periodu od tri do šest meseci biti u Poljskoj završena provera primljenih uzoraka, a potom da se ti podaci "upare" sa podacima dece i roditelja.

- Njima preporučujemo da sačekaju da se postupak provere sprovede do kraja i pošto ih Famicord kontaktira da odluče kako dalje žele da postupaju u vezi sa tom kompanijom - navodi Petaković.

Do sada je obrađeno nešto manje od 10 odsto primljenih uzoraka.

Prema rečima našeg sagovornika, oko 40 odsto od svih uzoraka iz Srbije bilo je deponovano u banci "Cryosave". Iako on ne želi da spekuliše oko tačnog broja, kako navodi, neki izvori pominju da je u pitanju cifra od oko 10.000 uzoraka.

Grupacija PKBM Famicord posluje uspešno, kaže naš sagovornik, želeći da na neki način umiri roditelje, da je reč o ozbiljnoj kompaniji  koja ima 10 puta veći kapital od švajcarske kompanije.

(J. V.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PREDATOR

    Dokon narod malouman prime se na sve sa televizije

  • Nebeski narod

    U Francuskoj se nista ne placa ako zelis da ostavis maticne celije. Samo ranije treba naglasiti doktorima...

  • Nemanja

    Glup ili ne, pre ću za svoje DETE da dam 2000e nego za telefone, tašne i cipele ili auto!!! Što ste ljudi ljubomirni? Pa svoje pare smo dali, ne vaše....vi placajte lažan sjaj i "status". A ja ću svoje vratiti na ovaj ili onaj način! Malo manje hejta i ljubomore, i još manje likovanja.....nikada ne znaš kako će ti se vratiti

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima