Oglasio se "CryoSave" nakon što je izgubio dozvolu za rad: "Svi uzorci matičnih ćelija su bezbedni"

Više od 500.000 mejlova poslato je na adrese klijenata banke matičnih ćelija

  • 3
Cryosave Foto: Profimedia

Posle nekoliko dana neizvesnosti i strahovanja roditelja šta će biti sa uzorcima matičnih ćelija koje su deponovali na čuvanje u švajcarsku banku, oglasila se i ova kompanija. Oni su poslali mejl jednom Beograđaninu, koji je uzorak matičnih ćelija deponovao kod njih. Kako se navodi u mejlu za koji pretpostavljamo da je cirkularan, svi uzorci prebačeni u Poljsku su bezbedni.

Od osnivanja 2000. godine kompanija se trudi da na najbolji način osigura svoje klijente.

"CryoSave" je jedna od najvećih i najdugovečnijih banaka matičnih ćelija u Evropi. U njenim skladištima se čuva više od 330.000 uzoraka krvi iz pupčanih vrpci i tkiva tokom proteklih 20 godina.

Kako navode, 22. februara ove godine "CryoSave" AG iz Švajcarske i PBKM iz Poljske potpisale su dogovor kojim se svi uzorci matičnih ćelija koje je prikupio "CryoSave" prebacuju u Varšavu, u potpuno sigurne laboratorije kompanije PBKM.

Matične ćelije, čuvanje matičnih ćelija 500.000 mejlova na adrese klijenata, Foto-ilustracija: Profimedia

Potom se citira objava na sajtu PBKM, u kojoj se navodi da su kontejneri sa biološkim materijalom većine CryoSave klijenata bezbedno transportovani u laboratorije u Varšavi.

Kako se dalje navodi, 7. marta ove godine su obaveštene švajcarske vlasti o nameri da se uzorci prebace u Poljsku, a 2. jula Swissmedic, švajcarska agencija za lekove i medicinska sredstva, obaveštena je da u Švajcarskoj više nema uzoraka matičnih ćelija i da je laboratorija u Ženevi prestala s radom.

U međuvremenu, navodi se u mejlu, više od 500.000 mejlova poslato je na adrese klijenata banke. Kako se navodi, 1. jula saopštenje je poslato agenciji Rojters, a objavljeno je i na sajtu banke u kom se navodi da su svi uzorci u Poljskoj bezbedni, a klijenti treba da budu uvereni da su uzorci i dalje njihovo vlasništvo i da su bezbedno uskladišteni pod nadzorom "CryoSave-a".

Krajem avgusta, tačnije 27. avgusta, Myrisoph je postao ekskluzivni zastupnik "CryoSave" brenda, a sva aktivnost oko matičnih ćelija prebačena je u ovu kompaniju, odakle navode da će učiniti sve da sadašnji i budući klijenti budu zadovoljni radom banke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Caki

    19. septembar 2019 | 21:22

    Moja ćerka je deponovala matične ćelije za troje dece i nikakav E mail ni obaveštenje nije dobila

  • Небојша

    19. septembar 2019 | 22:23

    Ми смо такође ове године, тачније 22. Маја депоновали матичне ћелије, живимо у цириху, ћелије су у женеви и до данас никакав маил нисмо добили.

  • Mile

    20. septembar 2019 | 05:11

    Kako vam svima nije jasno da ste dali maticne ćelije za istrazivačke svrhe kloniranja??? Na koju žvaku ste pali kao da imate tri razreda osnovne škole....aloooo bre...i još ste vi njima debelo to platili...svraka vam je mozak popila...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA