• 11

Borba za život predozirane devojčice iz Surdulice: Pritisak je pao, napadi se ređali, zenice širile

Samo zahvaljujući velikoj požrtvovanosti lekara u zdravstvenim centrima u Surdulici i Vranju, spasen je život devojčice E. S. (16) iz Surdulice

 • 11
Reanimacija, devojka

Foto: Shutterstock

Samo zahvaljujući brzoj reakciji i velikoj požrtvovanosti lekara u zdravstvenim centrima u Surdulici i Vranju, spasen je život devojčice E. S. (16) iz Surdulice, koja se prošle nedelje predozirala najopasnijom drogom na svetu, takozvanim "krokodilom", koji je višestruko toksičniji od heroina.

Drama je počela u noći između srede i četvrtka, kad je dežurna patrola policije u Službu hitne pomoći ZC u Surdulici dovezla maloletnu pacijentkinju kojoj je život bio ugrožen.

- Pacijentkinja je bila veoma loše, u komatoznom stanju, sa širokim zenicama, nije reagovala na spoljne nadražaje, a krvni pritisak joj je naglo padao... Odmah je došla pedijatar dr Antonela Kusaković da je zbrine, a E. S. je po dolasku imala prvi epileptični napad i odmah joj je data terapija. Nakon pola sata, E. S. je u pratnji doktorke sanitetom prevezena za ZC Vranje - opisuje svedok.

Hitna pomoc

Lekari se borili da je povrate, Foto: Marko Jovanović

- Devojčica je tokom celog puta imala epileptične napade, telo joj se grčilo, išla joj je pena na usta, a lekari su se svim snagama borili da je svaki put povrate - opisuje dramatično spasavanje jedan od očevidaca.

U ZC Vranje sanitet s devojčicom je prihvatila dr Suzana Tomić, specijalista urgentne medicine:

- Oko jedan posle ponoći stigla nam je E. S. u pratnji pedijatra i dva policajca. Bila je bez svesti, ali bez poremećaja ritma srca i disanja i bez promena na koži. Odmah smo započeli dijagnostiku i pristupili lečenju. Devojčica je bila u vrlo teškom stanju, maltene nije reagovala na terapije koje smo joj davali. Nikad se ovde nismo susreli s takvim nečim kod tako mladog pacijenta. Pacijentkinja je posle primljene terapije i stabilizacije stanja transportovana na toksikologiju KC Niš - opisuje dr Tomić.

Prema njenim rečima, taj slučaj ju je jako potresao.

- Pretpostavila sam da se radi o drogi novijeg datuma, zbog atipičnih reakcija. Tragično, tako mlada i tako lepa devojka i da je dovezu u takvom stanju... Apelujem na mlade da nikad i ne probaju narkotike - kaže dr Tomić i dodaje da je pravovremena i brza reakcija lekara bila ključna za spasavanje ovog mladog života.

U ZAVODU ZA MENTALNO ZDRAVLJE

Prema prvim informacijama, devojčica se predozirala drogom "krokodil". Njeno stanje je trenutno stabilno i nalazi se u Zavodu za mentalno zdravlje u Nišu.

OTKRIVENO 15 NOVIH DROGA

U poslednjih godinu dana je na teritoriji Srbije otkriveno 15 novih droga, i to: šest iz grupe sintetičkih kanabinoida, pet iz grupe sintetičkih katinona i četiri iz grupe triptamina. Ministarstvo zdravlja je sve ove supstance stavilo na Listu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, u cilju zabrane njihove upotrebe.

- Ministarstvo će u saradnji sa svim partnerima aktivno raditi na praćenju pojave novih psihoaktivnih supstanci i preduzimati adekvatne mere kako bi se smanjile štetne posledice po zdravlje pojedinca i društva u celini. Formirali smo i sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama - objašnjava Jelena Janković, rukovodilac Centra za monitoring droga Ministarstva zdravlja.

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • I ja

  Svaka čast,bravo doktori

  11
  11

  Podelite komentar

 • Geras

  Pohvaliti doktore....sada javno....stalno ih pljujete kako su losi i kakvo nam je zdravstvo....ajmo sad....bravo za doktore

  60
  10

  Podelite komentar

 • Suzana

  Svaka čast lekarima! Apelujem da se za svaki život bore na ovaj način! A mladima savetujem da batale ovakve stvari i ne uništavaju sebe i ljude oko njih. Ionako smo dosta i bez te droge zatrovani, ludi, besni, bolesni, agresivni, suicidni....

  41
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima