• 1

Direktor poljske banke "Famikord": Čuvaćemo uzorke još pet godina, klijenti mogu da budu mirni

- Ne možemo reći da čuvamo sve uzorke, jer nam "Krio sejv" nije dao sve - navodi Tomas Baran, jedan od direktora poljske banke matičnih ćelija

Cryosave

Foto: Profimedia

Famicord Group je pokazao visok nivo odgovornosti prema porodicama širom Evrope kada je odlučio da za narednih 5 godina, o svom trošku, prihvati 350.000 uzoraka iz Cryo Save (koji je dospeo u velike finasijske probleme) i time spreči njihovo propadanje.

Među tim uzorcima ima više od 30.000 uzoraka porodica iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Hrvatske.

Jedan od direktora poljske banke matičnih ćelija "Famikord", koja, između ostalog, trenutno skladišti i matične ćelije dece iz Srbije, Tomas Baran, kaže da od februara ove godine, na osnovu takozvanog bek-ap sporazuma, čuvaju gotovo sve uzorke iz "Krio sejv" banke matičnih ćelija.

- Procenjujemo da ih imamo oko 98 odsto. Ne možemo reći da čuvamo sve uzorke, jer nam "Krio sejv" nije dao sve - navodi Baran i ističe i da klijenti ne treba da se plaše jer će uzorci koje su dobili biti čuvani narednih pet godina.

Švajcarska kompanija "Krio sejv", kojoj je na hiljade roditelja iz Srbije poverilo na čuvanje matične ćelije, izgubila je licencu za rad i zatvorila većinu evropskih centara.

Iako su većinski ćelije bezbedno skladištene u banci matičnih ćelija u Poljskoj, "Krio sejv" ipak nije postupio po pravilima - nisu svi roditelji o transferu bili obavešteni, iako je to po zakonu moralo da se uradi.

Matične ćelije, čuvanje matičnih ćelija

Baran: Samo klijenti imaju pravo da svoj uzorak prenesu iz naše banke u Varšavi, Foto-ilustracija: Profimedia

- Sva prava klijenata i obaveza "Krio sejva" moraju biti zapisana u ugovoru i jedini pravni odnos postoji izmedu "Krio sejva" i njegovih klijenata. Ova švajcarska kompanija bila je u obavezi da pribavi sva potrebna odobrenja - odobrenja organa zdravstvene zaštite, ali i odobrenja klijenata za izvoz uzoraka. Sa strane PBKM "Famikorda" ispunjene su sve formalnosti povezane sporazumom, dobili smo potrebnu dozvolu za uvoz uzoraka iz poljskog ministarstva zdravlja, te ne možemo biti krivi za ponašanje celnih ljudi "Krio sejva" -  objašnjava Baran.

NIJE DOŠLO DO KUPOVINE

Bilo je, dodaje Baran, pregovora o eventualnoj kupovini "Krio sejva", ali do finalnog dogovora i kupovine ipak nije došlo. On je istakao i da je "Krio sejv" zbog finansijskih problema zatvorio kancelarije i laboratorije u nekoliko zemalja poput Mađarske, Italije, Španije, Bugarske, kao i laboratorije i kancelarije u Švajcarskoj.

- Znamo da se klijenti plaše da ne izgube uzorke, ali neka budu mirni, čuvaćemo ih narednih pet godina. Takođe, moram da naglasim da samo klijenti imaju pravo da svoj uzorak prenesu iz naše banke u Varšavi. Uvek smo u skladu sa zakonom o zaštiti podataka - formalno nemamo nikakvih odnosa sa "Krio sejv" klijentima (samo imamo ugovor sa kompanijom), tako da ako neko želi da proveri status uzorka kod nas - mora da pristane da ga kontaktira neko iz naše banke - navodi Baran.

"Krio sejv" je ostao bez licence, a protiv ove kompanije pokrenuta je istraga vlasti i policije.

- Nadam se samo da sve to neće uzrokovati rizik za uzorke koje još uvek čuvaju "Krio sejv" banke ili njihove pridružene kompanije - dodao je Baran.

Famicord Group je najveća Evropska grupacija koja ispunjava najviše svetske standarde u oblasti analize, obrade i čuvanja matičnih ćelija. Posluje u 22 zemlje, sa sopstvenim laboratorijama u 10 zemalja Evrope. 

Više od 420.000 porodica je svoje poverenje poklonilo Famicord Group, a preko 2.500 uzoraka matičnih ćelija je iz Famicord-ovih banaka matičnih ćelija je povučeno za različite vrste lečenja.

Biosave Group je Partner Famicord za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku, Sloveniju i Albaniju. Biosave Group je svojim Klijentima omogućio čuvanje matičnih ćelija u nemačkoj banci BioCryo, članici Famicord Group.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    A kad istekne 5 godina, morate opet da platite 1800€...

    4
    0

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima