Zabranili vernicima da pale sveće kupljene van crkve u Aleksandrovcu: "To nam je najveći prihod"

U aleksandrovačkoj Crkvi Svetog Nikolaja pravdaju se da je prodaja sveća najveći crkveni prihod

Crkva Svetog Nikolaja Aleksandrovac

Foto: Facebook/Црква Светог Николаја Александровац

Zabranjeno paljenje sveća kupljenih van crkve - natpis je koji je zaprepastio veliki broj vernika u Aleksandrovcu, a ova odluka jednoglasno je doneta u crkvenom odboru.

Iz aleksandrovačke Crkve Svetog Nikolaja navode da je to jer je prodaja sveća najveći crkveni prihod. Vernike koji se ogluše smatraju "vinovnicima", a njihov postupak "bahatim, samovoljnim i neposlušnim".

- Primećeno je da pojedini parohijani donose u Crkvu da pale svoje svećem kupljene u prodavnici, na pijaci ili u komšijskoj pogrebnoj radnji. Razlog tome je, po njihovoj priči, što su tamo sveće jeftinije - navodi se u odluci i dodaje:

- Međutim, pošto jedna crkvena opština najviše prihoduje od prodaje sveća, a uz sva nastojanaja da se spreče ovakve akcije čijim vinovnicima je cena sveća u Crkvi samo izgovor za bezobrazluk, samovolju i neposlušnost, crkveni odbor u Aleksandrovcu jednoglasno donosi i usvaja odluku o zabrani upotrebe sveća kupljenih van Crkve. To važi za stalno, za sve prilike, vreme pre i posle Liturgije, sva činodejstva, a naročito opela - navodi se obrazloženju odluke, koja je objavljena i na Fejsbuk stranici Crkve Svetog Nikolaja u Aleksandrovcu.

Predsednik crkvenog odbora SPCO Aleksandrovac, jerej Željko Matić, potpisao je ovu odluku.

On je za portal E Braničevo rekao da odluku nije doneo sam, već čitav odbor, a da "račune polažu episkopu".

- Stojimo iza svake svoje reči, iako znamo da su oštre. Ali te reči su upućene lokalnoj zajednici. I kao što to nije normalno u drugim crkvama, tako je to u Aleksandrovcu normalno - naveo je.

On smatra da ljudi "nigde ne daju sebi toliko prostora i slobode kao u crkvi" i da čak i kad uđu u prodavnicu da pazare, poštuju neki red.

- No, crkva nema mere zabrane i izvršnu vlast, te mora da trpi drsku samovolju i bezobzirnost - kazao je Matić.

Fotografija dokumenta objavljena je i na Fejsbuk strani Crkve svetog Nikolaja u Aleksandrovcu, nakon čega su usledili komentari ljtutih vernika.

- Samovolja i neposlušnost? Pa ne prave ni Bog ni Sin božji ni Sveti duh te sveće niti donose ovakve propise, već vi, grešnici od krvi i mesa koji ste umislili da ste nešto više i uzvišenije od običnih božijih kreatura poput svih nas - komentarisao je jedan vernik.

I drugi komentari napisani su u sličnom tonu. Vernici su negodovali zbog ove odluke i napomenuli su da je važno da se sveća zapali iz srca, a ne gde je kupljena.

Željko Matić je čak i komentarisao reakcije nezadovoljnih vernika.

- Zahvaljujem se najiskrenije na vašim komentarima i mišljenjima o meni. Zar sam to zaslužio od vas? Pročitajte ponovo vaše komentare, pa razmislite malo o njma. Uđite u Crkvu, budite malo sa druge strane, pa razmislite o tome šta ste napisali - napisao je u komentarima.

(Telegraf.rs/ebranicevo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • љиљана

  За светиње по Аустралији и Новом Зеланду - су то све парохијани , верници и остали дали паре и задужили се те исте отплаћују, али подпадају под омофор Митрополије.

  0
  1

  Podelite komentar

 • mama

  Realno u bibliji pise da svaka kuca treba u crkvu dati 20% od svog primanja, nekad je to bilo u pasuæju zitu isl., a danas u novcu. Zapitajte se koliko dajete, a ako nemate da date idite da pomognete u crkvi i budite tu na svakoj liturgiji. Vjerujte mi samo ce vam se dati prepoznat cete to.

  6
  4

  Podelite komentar

 • RICINUS

  Svašta je ušlo i obuklo svešteničku odoru... Sramotu koju treba proterati iz crkve..

  9
  5

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima