• 17

Jelena (20) je kao dete ostala bez roditelja. Sama živi na imanju i kroti konje, a Ajšu ne da nikom

Iako dete, preuzela je na sebe najteže poslove na imanju i sada sa ponosom kaže: "To je moj život, ja sam srećna ovde"

  • 17

Jelena Živković (20), veterinarski tehničar po struci, iz sela Šume nadomak Topole, prerano je odrasla. Sudbina se poigrala sa njom i kao dete je ostavila bez oba roditelja, prvo je izgubila oca, a potom i majku. Sama, sa dve sestre, ostala je da nastavi očevim stopama i da imanje održava baš onako kako je i njen otac.

Iako dete, preuzela je na sebe najteže poslove na imanju i sada sa ponosom kaže: "To je moj život, ja sam srećna ovde". Dve starije sestre, otišle su sa imanja, najstarija živi u Francuskoj, srednja u Rajkovcu, a Jelena je ostala sama.

Njeno imanje sastoji se od 15 hektara plodnih oranica sa kojih se ubira letina i prehranjuje oko 30 grla krupne stoke, krave, konji, ovce, koze, svinje, tu je i živina, psi, mačke.

- Išla sam u školu, bila sam dete, ali mi nikada nije bilo teško, ustanem u 5 sati da pomuzem kravu, očistim oko životinja, pa onda u školu. Kad dođem nastavim dalje, da pomognem majci da zaštitim nju. Bila je bolesna, sestre su slale novac za lečenje ja nisam imala novca zato sam radila na imanju da doprinesem i zaradim i ja. Bolest je savladala, nije izdržala, život me je rano naterao da ojačam i da postanem stub kuće. Shvatila sam da moram dalje, životinje moraju da jedu i piju, mora o njima da se brine, spremam im hranu za zimu u tome mi pomaže stric. Preko leta su na ispaši sve dok ima trave, ništa im ne nedostaje a ljubavi imaju najviše - objašnjava ova mlada devojka.

Miljenica farme je kobila Ajše, nju je dobila od strica na poklon.

Jelena Živković Topola

Foto: Facebook/Jelena Živković

- Životinja oseća vašu ljubav, pažnju, negu, razume vaše reči, oseća vašu patnju i bol. Konj je nešto što mene ispunjava, to je ljubav koja ne može da se opiše, ja sam Ajšu dobila od mog strica i jedno tele, od teleta smo širili i dobili farmu krava. Ajšu sam naučila da legne da se pozdravi da prošeni, to je kao kad vaspitavate dete, ja sa njom mogu da uđem u vatru ona neće da me pusti, to je ljubav ona to oseća. Idemo na takmičenja, sajmove osvojila sam dosta nagrada, krotim i drugima konje. Mnogi muškarci na takmičenjima izgube od mene. Jednom prilikom drug iz Petrovca i ja na trkama, i samo se čuje „Petrovac trči, al ne može da stigne Šume“, bila sam brža. Onoliko koliko joj date i posvetite joj pažnje i ljubavi toliko će i ona vama vratiti. Ono što ja radim sa konjima, mnogi muškarci ne bi smeli, zato mi dečko često kaže: To nije žena to je čovek -  nasmejano kaže Jelena.

Konje jaše već 15 godina, a prvi put je sa svojim konjima otvorila poznatu manifestaciju u Topoli "Oplenačka berba", pre sedam godina. Od tada, svake godine, Jelena ponosno ide na čelu kolone, sa svojom Ajšom u pratnji sestre i sa srpskom zastavom.

Njena hrabrost i veliko srce ostavljaju bez daha. Osmeh na licu i pozitivan duh naterali bi mnoge da se postide, kad kažu da nešto ne mogu i da im je teško. Jelena se ne žali, srećna je sa onim što ima, a ima i planove za budućnost.

- Idem ka tome da otvorim školu za terenska jahanja. Da proširim farmu da imam još konja i ovaca. Gajim romanovske ovce, jako sam zadovoljna tom rasom. Najveća podrška su mi sestre, stric i dečko. Uvek mi priskoče u pomoć, sama telim kravu, ali nije ni veterinar daleko. Teško je opstati na imanju, kravu moraš da osemeniš mnogo puta dok ne ostane steona, ima troškova, ali se i zaradi. Volim ovaj posao, volim moje životinje, volim selo, čist mi je obraz ne stidim se da radim, tu sam gde sam, tu ostajem - odlučna je ova mlada devojka.

Video: Nađa prvi put ide na more i presrećna je: Dobila sam tablet da gledam crtaće!

(Telegraf.rs/TopPress)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luna

    Divnooo ❤️

  • DRagutin

    Svaka joj čast! Devojka ima hrabrosti!

  • Bisenija

    Dok sam čitala suze mi pošle. Kako sjajna devojka! Prikažite na tv ovu devojku, borca za život.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima