• 24

Porodilja Snežana koja je plaćala poslodavcu 30.000, a on joj davao 26.000, sada dobila i otkaz

Protiv poslodavca je podneto nekoliko tužbi, ali u ovom trenutku i Snežana i dete su bez zdravstvene knjižice

 • 24
Snežana Pešović

Printskrin: Youtube/RTS Sajt

Snežana Pešović je porodilja koja je sama plaćala doprinose kako bi je poslodavac prijavio. Nakon objavljivanja njenog slučaja u medijima, sve nadležne institucije su se uključile u rešavanje problema. Međutim, nastao je novi problem - Snežana Pešović je dobila otkaz.

Radila je "na crno" duže od decenije, a kada je ostala u drugom stanju tražila je od poslodavca da je prijavi, jer joj je zdravstvena knjižica bila neophodna.

Poslodavac ju je prijavio, ali uz uslov da sama plaća doprinose. Ona je poslodavcu praktično plaćala što radi – mesečno mu je davala 4.000 dinara više nego on njoj. Da problem bude veći, on joj doprinose i platu za dva i po meseca uopšte nije uplatio, iako mu je za to dala novac.

Priča Snežane Pešović i dalje prkosi zdravom razumu. Ona je porodilja koja je poslodavcu plaćala 30.000 mesečno, a od njega dobijala 26.000.

I to što joj duguje novac, trenutno je manji problem. Iako je na porodiljskom odsustvu, Snežana Pešović je u međuvremenu dobila otkaz. Protiv poslodavca je podneto nekoliko tužbi, ali u ovom trenutku i Snežana i dete su bez zdravstvene knjižice.

- Ja 1. avgusta dobijam otkaz. To saznajem iz inspekcije rada, pozvao me je načelnik i rekao mi je da sam odjavljena. Na moje pitanje kako je to moguće, jer sam ja i dalje na porodiljskom odsustvu, nisu imali informaciju kako se to desilo - kaže Snežana Pešović

Ne samo da je dobila otkaz, ona je odjavljena retroaktivno – za godinu dana unazad.

- Moj poslodavac je mene 1. avgusta odjavio zaključno sa datumom 14. septembar 2018. To je bio prvi dan mog porodiljskog odsustva - dodaje Snežana Pešović.

BLANKO UGOVOR O OTKAZU

Poslodavac je, po svemu sudeći, aktivirao blanko ugovor o otkazu koji je Snežana potpisala istoga dana kada i Ugovor o radu. Kako je moguće da se porodilji da otkaz i to za godinu dana unazad? U Fondu PIO navode da su sve uradili po zakonu jer im je poslodavac dostavio neophodne dokaze.

U saopštenju Fonda PIO se navodi: "Odjava sa osiguranja, može se sprovesti kroz upravni postupak u Fondu PIO u situacijama kada poslodavci ne sprovedu prijavu i odjavu blagovremeno, elektronski na Portalu Centralnog registra obaveznog osiguranja, u skladu sa Zakonom. Oni to mogu uraditi i naknadno, kroz upravni postupak, uz uslov da obezbede valjane dokaze i dokumentaciju, kao što je bilo u ovom slučaju".

U Fondu PIO dodaju da drugostepeni organ trenutno odlučuje o žalbi koju je Snežana Pešović uložila. Inspekcija rada je protiv Snežaninog poslodavca podnela tri prijave. Dve prekršajne i jednu krivičnu jer je otkaz dao porodilji.

- Zakonom o radu je jasno predviđeno da prilikom porodiljskog odsustva, odsustva zbog nege deteta ili odsustva zbog posebne nege deteta, ne može da se da otpust porodilji. Inspekcija je izašla na lice mesta, ustanovila nepravilnost i mi smo nakon onoga što smo ustanovili prilikom nadzora preduzeli mere – pokrenuli prekršajni postupak, a nakon toga smo pokrenuli i krivičnu prijavu protiv poslodavca - kaže Stevan Đurović, v. d. direktora Inspektorata za rad.

PARNICA

Da je nedopustivo da se tokom porodiljskog odsustva ženi da otkaz saglasna je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Ona je u Snežanino ime protiv poslodavca pokrenula stratešku parnicu pred Višim sudom.

- Kada se gospođa Pešović obratila 1. avgusta, mi smo već 6. avgusta podneli tužbu sudu i pokrenuli stratešku parnicu. U međuvremenu je sud zatražio da uredimo tužbu. Između ostalog i da se utvrdi da je ovo akt diskriminacije, odnosno da se utvrdi da je diskriminatorno postupanje između ostalih i to što ste dali ženi otkaz za vreme trajanja porodiljskog i odsustva radi nege deteta, koje je apsolutno zabranjeno našim Zakonom o radu, aktivirajući otkaz za koji se osnovano sumnja da je potpisan kao blanko otkaz. Dakle, ovde imamo višestruko kršenje brojnih prava iz radnog odnosa, ali i kršenje Zakona o zabrani diskriminacije - kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ona dodaje da uskoro očekuje zakazivanje prvog ročišta. Problem je i to što trenutno ni Snežana Pešović ni dete nemaju overenu zdravstvenu knjižicu.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje navode da se ona može prijaviti preko suprugovog osiguranja ili preko evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

- Ukoliko je u bračnom odnosu, može se prijaviti preko supruga, pod uslovom da je on u radnom odnosu. Ukoliko nije, po osnovu prioriteta, kao nezaposleno lice ili po osnovu porođaja u trajanju od godinu dana - navodi Nemanja Velikić iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

BEZ ZDRAVSTVENE KNJIŽICE

Ipak, problem je to što Snežana od poslodavca nije dobila rešenje o prekidu radnog odnosa, pa se ne može prijaviti ni na evidenciju nacionalne službe za zapošljavanje ni preko suprugovog osiguranja.

Početkom oktobra biće tačno godinu dana od rođenja deteta pa ni po tom osnovu neće moći da dobije zdravstvenu knjižicu.

- Ne mogu da se vratim na posao, a ne mogu ni da tražim drugi posao, s obzirom na to da ja nikakav dokument nisam dobila. Ja se vodim i kao zaposlena i kao porodilja u otkazu. Tako da sam trenutno bez primanja, zadnju platu sam primila 13. septembra - kaže Snežana Pešović.

I ta naknada, koju je dobijala za vreme porodiljskog odsustva, iznosila je 10.633 dinara mesečno. I kao što je u njenom slučaju sve na granici neverovatnog tako je i to da će možda taj novac morati da vrati - ukoliko se njena žalba protiv otkaza ne usvoji i ona bude odjavljena sa osiguranja retroaktivno za prethodnih godinu dana.

Porodiljsko odsustvo Snežani Pešović isteklo je 14. septembra i ona je sutradan, navodi, otišla da se javi na posao. Ipak, dodaje, iako je firma i dalje aktivna u APR-u, svi objekti njenog poslodavca su zatvoreni.

(Telegraf.rs/ RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • JA

  Ovo je dokaz da drzava ne funkcionise. Bilo bi joj pametnije i bolje da se nije nikome obracala. Pa drzava je omogucila poslodavcu da tako radi, odjavio zena za godinu u nazad i oni kazu da je po zakonu. Ovo je vise nego zalosno. Sve drzavne institucije su pre pre natrpane sa nestrucnim kadrovima i ljudima koji ama bas nista ne rade. Sto sad ne zastitite ovu zenu. Ovaj sistem je totalno prezasicen i preglomazan, samo da bi se zaposlili stranacki uhlebi.!!!!

  19
  2

  Podelite komentar

 • Realan

  Zatvorite mu radnju.

  19
  1

  Podelite komentar

 • DARKO 100%

  I o cemu mi pricamo,ima njih mnogo takvih,kroz takve situacije vidite da je sistem los,beskrupulozni privatnici bahato se ponasaju jer imaju novac i neke vezice koje podmite a sta ce radnik obicni odakle mu novac za advokate i dalju borbu za svoja prava pa cesto i odustanu,znaci jos mnogo treba da se radi da se unapredi sistem i zakoni da jednostavno nema sansi da dodje do toga

  16
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima