≫ 

Veliko otkriće u manastiru Žiča: Pronađena izgubljena ploča iz 16. veka

Natpis na mermernoj ploči govori o poslednjoj srednjevekovnoj obnovi Žiče, 1562. godine, u vreme mitropolita Zaharija

  • 1

Tokom radova na izgradnji platoa u manastiru Žiča pronađena je izgubljena mermerna ploča s natpisom o obnovi ovog manastira, koja je prvi put bila otkrivena 1925. godine u manastirskoj porti.

Zanimljivo da je reč o fragmentovanoj zagubljenoj ploči koja je poslužila kao podloga za popločavanje iz vremena vladike Nikolaja (Velimirovića).

Natpis govori o poslednjoj srednjovekovnoj obnovi Žiče, 1562. godine, u vreme mitropolita Zaharija. On je najverovatnije u zapustelom manastiru obnovio monaške kelije, palatu u severozapadnom delu manastira i spoljnu pripratu Spasove crkve.

U susret obeležavanju osam vekova od autokefalnosti SPC, Ministarstvo kulture Srbije predstavilo je danas u porti manastira Žiča ovo vredno otkriće.

Manastir Žiča Foto: Wikimedia/Dekanski

Imajući u vidu sveukupan značaj manastira Žiča za nacionalnu istoriju, Ministarstvo kulture je u jubilarnoj godini podržalo projekat radova na obnovi srpske carske lavre manastira Sveta Žiča, koji obuhvata istraživačke radove na fasadi manastirske crkve, parterno uređenje porte i projekte statičke sanacije najugroženijih pratećih građevina.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas u Žiči da je u periodu od 2016. do 2019. godine za više projekata na manastiru, Ministarstvo kulture izdvojilo oko 37 miliona dinara.

- U protekle dve decenije bilo je stvari koje su mogle pedantnije da se urade. Bilo je i eksperimenata sa malterom na spoljnoj strani manastira Žiča koji traje osam vekova. Ali, nema više starih majstora, a ni materijala. Sitne greške koje se javljaju jesu pouka i iskustvo za ubuduće. U Srbiji imamo vrsne stručnjake iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, a tu je i briga države koja će da se povećava - rekao je Vukosavljević.

"U SUSRET JUBILEJU IMAMO ČEMU DA SE RADUJEMO"

Ministar kulture je napomenuo da u susret jubileju 800 godina autokefalnosti srpske crkve imamo čemu da se radujemo i napomenuo da se posebna briga vodi i o kulturnim spomenicima na KiM.

- Ministarstvo će podržavati i rekonstrukciju i obnovu srpskog blaga na Kosovu i Metohiji. Na stalnoj smo vezi sa organima Uneska i ostalima koji o tome odlučuju, jer taj deo teritorije nije pod našim punim suverenitetom. Uprkos tim otežanim okolnostima, ministarstvo kulture čini napore da se sve ono što je potrebno i uradi. Ne postoji cena i te situacije u kojima ćemo smanjiti brigu i pažnju prema našem identitetu - naglasio je Vukosavljević.

Vladan Vukosavljević Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Profesor Mirko Kovačević kazao je da je manastir Žiča u svojoj istoriji doživeo sudbinu većine manastira u Srbiji, odnosno da je bio oštećen i u ruševinama. Osim statičke sanacije građevine koja je doživela da u svojoj istoriji ostane bez čak 60 odsto dela manastira i porte, prema rečima Kovačevića, bitan detalj predstavlja i fasada.

PRVOBITNA CRVENA FASADA

- Fasada je prvobitno bila crvene boje. Sveti Sava je boraveći na Svetoj Gori doneo crvenu boju kojom je većina manastira obojena. Žiča je ustvari bila malterisana crvenom bojom, odnosno malterom koji je bio te boje - rekao je Kovačević.

Monahinja Nektarija iz manastira Žiča rekla je danas da ima utisak da ministarstvo po prvi put ima celovidi uvid problema objekata koji se nalaze u porti manastira.

- Samo ministarstvo je iniciralo niz istraživačkih radova, što, čini mi se, do sada nije bio slučaj. Prvi put imamo ozbiljan pristup svim objektima koji se nalaze u porti - rekla je monahinja Nektarija.

Centralna proslava obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve biće održana od 6. do 9. oktobra. Svečanost će početi 6. oktobra okupljanjem svih arhijereja i molitvenim proslavljanjem u manastiru Žiča, posle čega će program biti nastavljen u manastiru Studenica i u Kraljevu.

Arhijereji će 7. oktobra boraviti u duhovnom sedištu SPC - Pećkoj patrijaršiji, a svečana akademija biće održana 8. oktobra u Centru "Sava“ u Beogradu u 20 sati.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    26. septembar 2019 | 09:32

    Turci nisu dirali srpske manastire ali takozvana zapadna hrišćanska Evropa sprema se da dodeli srpske manastire šiptarima t. J izmišljenih naciji albancima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA