Da probudimo potrebu da se pomogne: Tamara Vučić na skupu u Njujorku o deci sa autizmom

Ona je učestvovala na posebnom skupu za vreme zasedanja Generalne skupštine UN, na temu "Milijarde koje nedostaju u sistemu zdravstvene zaštite: deca i osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom"

  • 4
UNICEF AUTIZAM TVUCIC Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Odgovarajuća i efikasna pomoć deci sa autizmom i drugim razvojnim teškoćama jedino je moguća u bliskoj saradnji sa njihovim roditeljima i starateljima, jer su ta deca, kao i sva ostala, neodvojivi deo svojih porodica, svog prirodnog okruženja kome najviše veruju, poručila je u Njujorku Tamara Vučić.

Ona je učestvovala na posebnom skupu za vreme zasedanja Generalne skupštine UN, na temu "Milijarde koje nedostaju u sistemu zdravstvene zaštite: deca i osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom", koji je održan u Njujorškoj javnoj biblioteci, u organizaciji UNICEF-a, Svetske zdravstvena organizacije i NVO Autism Speaks.

Srbija je, zahvaljujući saradnji Ministarstva zdravlja Srbije sa tim organizacijama, postala deo pilot projekta (CST-Caregiver Skill Training).

UNICEF AUTIZAM TVUCIC Skup u Njujorku na temu "Milijarde koje nedostaju u sistemu zdravstvene zaštite: deca i osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom" - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Reč je o programa za roditelje i staratelje dece sa razvojnim teškoćama, sa posebnim akcentom na decu sa poremećajima iz spektra autizma.

- Kada smo nemoćni, naročito kada se radi o našoj deci, najviše patimo. Ovo je program za decu koja imaju poteškoća i njihove roditelje, ali ovo je program i za sve nas, da se probudi uspavano razumevanje, empatija i potreba da se pomogne - rekla je Tamara Vučić.

- Upravo zbog toga i kako bi strah, kao glavni okidač za stigmatizaciju u društvu, bio manji, ovaj program treba da se širi i da se o njemu raspravlja - istakla je Tamara Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    25. septembar 2019 | 18:46

    Prava prva dama! Bravo!

  • Una

    25. septembar 2019 | 19:33

    Lepa, pametna, obrazovana. Lep je osećaj da nas ovakva osoba predstavlja negde u svetu.

  • Inka

    25. septembar 2019 | 19:43

    Zasto mi autizam stalno zovemo poremecajem i bolescu?? To je neurolosko atipicno stanje, to je sve!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA