≫ 

Gradsko veće u Pančevu zabranilo novinarima prisustvo na sednicama. Evo i "genijalnog" razloga

Novinari besni zbog ovakve odluke

  • 0

Na sednici održanoj 12. septembra, Gradsko veće Pančeva je donelo odluku kojom je ukinulo pravo novinarima da prisustvuju sednicama ovog organa gradske vlasti. Naime, stav u članu 35  kojim je regulisano pravo prisustva "predstavnika sredstava javnog informisanja" je jednostavno obrisan iz Poslovnika Gradskog veća.

Odluka o promeni Poslovnika Gradskog veća je doneta na sednici na koju nisu prisustvovali novinari, iako je tada na snazi još bio ceo član 35. Novinari nisu, kako je to bio običaj, pozvani na tu sednicu. Članovi Gradskog veća nisu hteli ni da u lice saopšte novinarima kako nisu poželjni.

Na pitanja novinara "013info.rs" o razlozima donošenja ovakve odluke stigao je i odgovor iz Gradske uprave. Prenosimo ga u integralnoj verziji.

"Izmenama poslovnika Gradskog veća grada Pančeva treba da se operacionalizuje i unapredi rad Gradskog veća grada Pančeva i stvore preduslovi za efektivniji i efikasniji rad na samoj sednici.

Gradsko veće će nastaviti, kao i do sada, da radi transparentno i da obaveštava javnost i medije o svom radu davanjem informacija, održavanjem konferencija za novinare, direktnim kontaktom sa predstavnicima medija kroz davanje izjava i intervjue i stvaranjem uslova za upoznavanje građana sa radom, aktima i odlukama donetim na sednicama Gradskog veća, te objavljivanjem informacija putem interneta.

Kako bi se odluke važne za funkcionisanje grada donosile efikasnije i kako bi u skladu sa tim na terenu imali brže vidljive rezultate u svim oblastima za koje je nadležna lokalna samouprava, moramo imati efikasne organe lokalne samoprave i iskoristiti dragoceno vreme tokom sednice za operativan rad i brzo i efikasno izveštavanje stručnih službi i na taj način i brz i efikasan postupak odlučivanja članova Gradskog veća grada Pančeva.

U postupku izmene Poslovnika, sagledana su i iskustva drugih lokalnih samouprava i možemo reći da dosta gradova i opština u Srbiji ima na ovakav ili sličan način regulisan rad na sednicama Gradskog veća.

Grad Pančevo je u proteklom periodu ocenjen od strane relevantnih institucija kao jedna od najotvorenijih, najodgovornijih i najtransparentnijih lokalnih samouprava u Republici Srbiji i nameravamo da to unapredimo i da brže, bolje i efikasnije funcionišemo na svim nivoima i to je razlog donošenja ovakve odluke." - navodi se u odgovoru.

Međutim, po poslednjem izveštaju "Transparentnosti Srbija", koje jeste Pančevo 2017. godine proglasilo najtransparentnijom lokalnom samoupravom, Pančevo je izgubilo poene i palo na 40. mesto na listi najtrasparentnijih lokalnih samouprava.

Kako dalje navodi portal "013info" Gradska uprava pojašnjava kako se novinari udaljavaju sa sednica kako bi se dragoceno vreme tokom sednice iskoristilo za operativni rad. Takođe dodaju i da su se konsultovali sa kolegama novinarima koji su prisustvovali sednicama Gradskog veća i "nijedan se ne seća da su novinarska pitanja, koja se po pravilu postavaljaju nakon što se iscrpi dnevni red, oduzela više od 15 minuta članova Gradskog veća".

Video: Lokalni ruski političar prebio novinara tokom intervjua

(Telegraf.rs/013info.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA