• 9

Koliko košta prijava nasilnika u Srbiji: Samo za listu povreda ženama treba do 7.000 dinara

Na ovaj iznos treba dodati više od 9.000 dinara, koliko košta zastupanje advokata, što ukupno iznosi 16.000 dinara

Porodične svađe sve češće se brutalno završavaju. Broj žena koje su stradale od ruke supruga ili partnera gotovo svakodnevno raste. Deo odgovora na pitanje zašto nisu ranije prijavile nasilnika mogao bi da bude i finansijske prirode.

Da bi nasilnike prijavili Tužilaštvu i priložile listu povreda na osnovu medicinskih pregleda, žene žrtve nasilja moraju da plate od 5.000 do 7.000 dinara za pregled lekara sudske medicine, piše RTS.

Na ovaj iznos treba dodati više od 9.000 dinara, koliko košta zastupanje advokata, što ukupno iznosi 16.000 dinara.

U Autonomnom ženskom centru ističu da su pregledi lekara sudske medicine dragoceni za dokazivanje nasilja na sudu.

- To je važan dokaz u postupku koji bi tužioci uvek mogli da iskoriste i da imaju kako ne bi ostali na tome da se baziraju samo na izjavi žrtve - rekla je Vanja Macanović ispred Autonomnog ženskog centra.

Ministarstvo zdravlja ima poseban protokol o postupanju lekara i obrazac koji lekari popunjavaju kao dokaz o povredama pričinjenim žrtvi nasilja.

- Taj protokol uključuje i šemu ženskog tela, gde lekari mogu da ucrtaju lokalizaciju, oblik i ostale karakteristike povreda koje su videli. U praksi se pokazuje da ne prate svi lekari taj protokol, odnosno da nedovoljno detaljno opisuju povrede, što kasnije umanjuje vrednost takvih nalaza - izjavio je dr Đorđe Alempijević iz Instituta za sudsku medicinu.

Davljenje, gušenje, nasilje nad ženama, zlostavljanje, silovanje

Foto: Ilustracija: Profimedia

Čekanje od mesec dana

Vanja Macanović navodi da od momenta kada žena prijavi nasilje i dostavi povredne liste do veštačenja tih povreda prođe mesec dana ili duže.

- Dotle povrede koje su bile vidljive na njenom telu su nestale, jer povrede prolaze. Na taj način se, nažalost, izgubi jedan važan dokaz - kaže Macanovićeva.

Problemi za žrtvu nasilja u sudskom postupku nastaju kada nema dovoljno podataka o povredama.

- Kada povreda nije dobro opisana, ona obično u vreme kada se vodi sudski postupak – posle nekoliko meseci ili godina – više nije vidljiva - izjavio je dr Đorđe Alempijević.

Besplatnu pravnu pomoć žrtvama nasilja obezbediće novi zakonski propis koji će se primenjivati od 1. oktobra.

- Najvažnije je da tu neće biti nikakvih posrednika, odnosno da će nadležne advokatske komore napraviti listu advokata koji će se baviti pružanjem besplatne pravne pomoći i koji će biti na raspolaganju svima, pa i žrtvama nasilja onda kada im je to potrebno - istakao je advokat Ivan Simić.

Tužilaštvo ima mogućnost da ženi žrtvi nasilja dodeli status osetljivog svedoka, a nakon toga da joj odredi i besplatnog branioca.

Međutim, problem je u tome što se to do sada retko primenjivalo, pa je žrtva nasilja morala da angažuje advokata koji u slučaju zastupanja naplaćuje oko 9.700 dinara.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • dabogsačiva

  Nedaj bože nikome, svi trpe neki vid nasilja, neko fizičko neko psihičko al sve je to isto.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Mira

  Ceo Paracin zna da je mladi nenormalni Beslac zlostavljao trudnu zenu i naravno Beslac poseduje mnogo toga i veze u socijalnom i u pravosudju i u policiji.Sta moze zena sama i nezasticena da uradi?Ajde vi pametni novinari .Prete oduzimanjem deteta,ucenjivali zenu da abortira,prete da ce mrak da je pojede.Sabotiraju joj posao.Svuda su.Zlo je svuda

  2
  0

  Podelite komentar

 • sasa

  znaci,ako sam dobro razumeo zena,ako nema 16000 din,ne moze da prijavi nasilje...ili se varam?!

  3
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima