• 6

Ana Brnabić pozvala Igora Jurića da razgovaraju o "Amber alert" sistemu: "Moramo da budemo brži"

Ona je dodala da, iako je Vlada Srbije radila na tome, ima još mnogo toga da se uradi kada je reč o bezbednosti dece

Ana Brnabic, Igor Juric

Foto: Slobodan Miljević, Tanjug/Filip Krajinčanić

Vlada Srbije je otvorena za saradnju sa svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, kao i sa civilnim društvom, kako bi se bezbednost dece u Srbiji poboljšala, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je pozvala osnivača Fondacije "Tijana Jurić", Igora Jurića, da sledeće sedmice razgovaraju o uvođenju "Amber alert" sistema za obaveštavanje javnosti u slučaju nestalog deteta.

Reč je o sistemu upozoravanja kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti i predstavlja jedan od intenzivnih i javnih mehanizama potrage, koja u praksi rezultira pronalaženjem nestale ili otete dece.

- Ne mogu ni da zamislim kako se osećaju porodice kada deca nestanu, a ne znaju kako mogu da pomognu. Kao društvo moramo svi biti mnogo angažovaniji - rekla je Brnabić na konferenciji "Bezbednost i odgovornost" u Subotici koju je organizovala Fondacija "Tijana Jurić".

Ona je primetila i da je sve veći broj prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja, navodeći da na njegovom suzbijanju rade specijalizovani timovi, saradnici Ministarstva prosvete, kao i da postoji i saradnja sa organizacijama poput UNICEF-a ili Save the ćildren.

Oteta devojčica, dete, zlostavljanje, maltretiranje, silovanje

Foto: Profimedia/Alamy

- Trudimo se da učimo od najboljih primera iz inostranstva i da uvek budemo otvoreni za konkretne predloge i nastavićemo da radimo na tome. Dobro je da konačno o temi vršnjačkog nasilja razgovaramo otvoreno i da priznamo da imamo problem. Imamo primere da problem eskalira na način da neko izgubi život - rekla je Brnabić.

Ona je navela da se ne mogu u takvim slučajevima kriviti isključivo porodica, škole ili ministarstva, već je, to, kako kaže, problem celog društva.

- Svako to dete treba da bude tema svima nama - poručila je premijerka.

Brnabić je kazala i da je Vlada Srbije u decembru prošle godine završila Program za zaštitu mentalnog zdravlja od 2019. do 2026. godine i dodala da se sada radi na Akcionom planu.

- Insistirala sam da se taj Akcioni plan završi i da se konačno program usvoji do kraja oktobra, jer sa tim kasnimo, a postoji neke stvari u životu sa kojima ne smete da kasnite - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da, iako je Vlada Srbije radila na tome, ima još mnogo toga da se uradi kada je reč o bezbednosti dece. Posebno je zahvalila pripadnicima MUP-a zato što su prema toj temi pokazali veliku dozu odgovornosti i lične posvećenosti i efikasnosti.

- Moja poruka je da moramo brže da radimo i da se svi ukljucimo, jer kao društvo imamo naviku da okrećemo glavu, da se ne mešamo. Hajde da svi zajedno radimo da povećamo bezbednost dece - rekla je Brnabić.

Tijana Jurić i otac Igor Jurić

Igor Jurić sa ćerkom Tijanom Jurić koja je tragično nastradala nakon nestanka 2014. godine; Foto: Privatna arhiva

JURIĆ OBJASNIO ZAŠTO JE TAJ SISTEM VAŽAN

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić, istakao je da je vrlo važno da se odmah krene u potragu za nestalom decom i da je zbog toga značajno uvođenje "Amber alert sistema".

- Da bismo što brže pronašli oteto dete, a prošle godine je nestalo 1.594 dece, predložili smo uvođenje tog sistema. Odmah po nestanku deteta i prijave policiji, policija šalje informaciju medijima, portalima, mobilnim operaterima o nestanku deteta, a oni tu informaciju ponavljaju - objasnio je Jurić.

On je istakao da je sistem nastao u SAD, rekavši da je recimo u 2017. godini aktiviran 195 puta, a da je rezultat toga bio da je 193 dece vraćeno kući. U evropskim zemaljama, sistem se, u proseku, pokreće dva ili tri puta godišnje, naveo je Jurić.

Jurić je ocenio da je tema zlostavljane i nestale dece nedovoljno zastupljena i poručio da je potrebna veća uključenost celokupne društvene zajednice. Jurić je, takođe, zahvalio Vladi Srbije i Pokrajinskoj Vladi, jer su razumeli ranije inicijative te Fondacije koje su rezultirale i promenama zakona.

Predstavnica Delegacije EU Nora Hajrinen kazala je da je EU stalo da prati dešavanja u ovoj oblasti i van Unije, navodeći da su oni uložili oko 100.000 evra u projekte koji se tiču bezbednosti dece.

Hajrinen je ukazala da su opasnosti danas, naročito na internetu, složenije nego ranije, a među opasnostima koje vrebaju u tom prostoru su pedofolija, pozivanje mladih na radikalne poteze, mobing…Poručila je da će EU nastaviti sa podrškom svih inicijativa koje se tiču bezbednosti mladih.

Video: Kako je Tijana Jurić zapečatila sudbinu svakom ubici deteta u Srbiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Milica

  Podrška ovom hrabrom čoveku. Treba imati snage za sve ovo.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Marina

  U Igora Jurića imam sve manje poverenja. Nešto mi smeta, ne mogu da definiše.

  5
  10

  Podelite komentar

 • Nikola

  Amber alert je sistem gde država ima pravo da na svim našim pametnim uređajima u kući u bilo koje doba dana i noći uključi glasan i nepodnošljiv alarm ukoliko bilo koje dete u Srbiji pobegne od kuće, nestane, ne dođe u vrtić, bilo šta. Zamislite da radite nešto jako važno na telefonu ili pametnom televizoru kad od jednom se uključuje alarm koji ne možete da isključite, a zatim i vesti o nestaloj deci koje traju i po nekoliko minuta. To je bukvalno ispiranje mozga, mi treba da radimo državni posao, a policajci da primaju platu. Briga državu što vi radite ceo dan i želite da se odmorite, taj alarm može bez problema da vas budi tri puta za redom i na kraju vas još obaveste da je dete nađeno u podrumu svoje kuće.

  7
  9

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima