Srpski harmonikaš na svetskom tronu, a ima samo 15 godina: Aleksandar je već sada čudo, poslušajte

Uspeh Aleksandra Rankovića je ujedno i najveći uspeh srpske harmonike ove godine

  • 9
harminikaš Aleksandar Ranković Foto: privatna arhiva

Aleksandar Ranković (15), virtuoz na harmonici iz Vinče kod Topole, osvojio je prvo mesto na prestižnom svetskom harmonikaškom takmičenju PIF (International Accordion Prize of Castelfidardo) u Castelfidardu u Italiji. Podsetimo, Aleksandar je prošle godine na istom takmičenju osvojio treće mesto.

Ovo je ujedno i najveći uspeh srpske harmonike u 2019-oj godini.

U kategoriji World Student 15 nastupilo je 20 takmičara. Mladi virtuozi iz Italije, Kine, Slovenije, Portugalije i Kazahstana nisu mogli da se suprotstave našem Aleksandru, koji je svirao briljantno i nadahnuto i posle završenog nastupa podigao na noge svetski žiri i publiku. Nguyen Tai Hung, član žirija iz Vijetnama, nazvao je našeg mladog umetnika pevajućom pticom iz Srbije i rekao da je hrabrosti bilo u izobilju da bi se odsvirao takav program.

Sudbonosni trenutak i prekretnica u karijeri ovog mladog virtuoza je susret sa njegovim učiteljem, umetnikom i virtuozom na harmonici Goranom Jeknićem, koji je prepoznao veliki dar koji poseduje Aleksandar i već pet godina nepogrešivo bira pravi put za njega. Nižu se veliki uspesi na domaćim i svetskim takmičenjima.

harminikaš Aleksandar Ranković Aleksandar i njegov mentor, Foto: privatna arhiva

Tri puta prvo mesto na prestižnom takmičenju "Prva harmonika", Sokobanja, četiri puta prvo mesto na takmičenju "Izvorske kapi" u Aranđelovcu, prvo mesto na međunarodnoj olimpijadi u Moskvi 2016-te godine, treće mesto na svetskom takmičenju PIF u Italiji 2018-te godine i na kraju tog ciklusa kao kruna svega dolazi i ova nagrada za najboljeg harmonikaša na svetu u kategoriji World Student 15 koja na najbolji način zaokružuje uspehe ovog pobedničkog tandema Goran Jeknić - Aleksandar Ranković.

Iza svih uspeha stoji i požrtvovana Aleksandrova porodica koja je bezrezervno u svemu podržala ovaj pobednički tandem. Aleksandar je učenik prvog razreda gimnazije u Topoli i prvog razreda srednje muzičke škole u Leskovcu, u klasi profesora Dragiše Milanovića.

Aleksandar Ranković Najbolja harmonika Srbije u 2018. godini Foto: Aleksandar Ranković Najbolja harmonika Srbije u 2018. godini, Foto: Aleksandar Ranković

San koji su sanjali Goran i Aleksandar, put od sela Vinča kod Topole do svetskog trona, postao je stvarnost. Verujemo da će im i u budućnosti snovi postajati java i da ćemo se svi zajedno radovati njihovim pobedama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    28. septembar 2019 | 11:33

    Ponos ove zemlje. Svaka cast decko, pravi ambasador Srbije !

  • Toni

    28. septembar 2019 | 11:47

    Ovakvih nam vesti treba ako bog da i sutra ce nas odbojkasi obradovati decace ziv nam sto godina bio.salko smanji sa minusima.

  • Georgije

    28. septembar 2019 | 15:11

    Alal vera, momak, svaka čast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA