• 2

101. godišnjica od proboja Solunskog fronta obeležena na memorijalnom kompleksu Polikastro

Vence su kod spomen-kosturnice položile delegacije svih pet savezničkih zemalja i predstavnici udruženja za negovanje boračkih tradicija

MEmorijalni kompleks, Polikastro

Foto: Wikipedia/G.Garitan

Obeležavanje 101. godišnjice proboja Solunskog fronta nastavljeno je danas komemorativnom svečanošću u memorijalnom kompleksu Polikastro u Grčkoj u prisustvu delegacija zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu.

Ceremonija je počela podizanjem zastava zemalja saveznica u Velikom ratu - Srbije, Francuske, Velike Britanije, Grčke i Italije, posle čega su sveštenici Grčke pravoslavne crkve služili moleban stradalima tokom vojne ofanzive, koja je imala presudan uticaj na završetak rata.

Vence su kod spomen-kosturnice položile delegacije svih pet savezničkih zemalja i predstavnici udruženja za negovanje boračkih tradicija. Kraj monumentalnog spomenika poginulim ratnicima intonirane su himne Srbije, Francuske, Velike Britanije, Italije, Rusije i Grčke, a u čast stradalih u proboju Solunskog fronta ispaljeni su i plotuni za svaku od zemalja saveznica.

U ime Srbije venac je položila delegacija Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja predvođena državnim sekretarom Zoranom Antićem i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a počast stradalima odala je i delegacija Republike Srpske. Ceremoniji su prisustvovali i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu.

U svom obraćanju Antić je istakao da se Srbija sa ponosom seća svoje velike epohe u kojoj je sa saveznicima izvojevala veliku slobodu, a probojem Solunskog fronta uspela da oslobodi zemlju četvorogodišnje okupacije.

- Od Krfa i Vida do Soluna imali smo pomoć grčke države i naroda. I vojnu političku pomoć saveznika u Velikom ratu. Na tome su i danas generacije Srba zahvalne prijateljima - rekao je Antić i dodao da danas u svim gradovima Srbije postoje spomenici zahvalnosti našim saveznicima u Prvom svetskom ratu.

Ukazao je da je memorijal na Polikastru simbol velike epohe i slavnog perioda u kome je, kako je ocenio, Evropa pokazala da je sloboda osnovni princip po kome treba da se razvija.

- Vlada Srbije i danas istrajava na tim principima i boriće se da postane deo evropske porodice - poručio je Antić.

ČUVANJE DUHA SOLIDARNOSTI

U ime Unije zemalja saveznica iz Prvog svetskog rata osnovane 1972. godine, na čiju je inicijativu podignut memorijal na Polikastru, obratila se potpredsednica Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. Dragana Jurišić koja je istakla da je cilj Unije da se očuva duh solidarnosti i bratstva po oružju savezničkih zemalja iz Velikog rata.

- Sve što su uradili naši preci u cilju obezbeđenja slobodnog i humanog razvoja svakog društva velika je obaveza, duhovna inspiracija za sve nas i buduće generacije, kako se njihova slavna dela i žrtve za slobodu nikada ne bi zaboravile - navela je Jurišić.

Polikastro, Memorijalni kompleks

Prinstskrin: Youtube/travelblog rs

Memorijalni spomenik u Polikastru, udaljenom oko 40 kilometara od Soluna, otkriven je 1977. godine na uzvišenju na putu ka Ðevđeliji.

Na svakoj strani petouganog zdanja, koja simboliše jednu zemlju saveznicu, uklesan je natpis na pet jezika: "Herojskim sinovima Srbije, Francuske, Italije, Velike Britanije i Grčke, koji su se, verni zaveštanjima svojih predaka, borili na ovim mestima i pali za slobodu i svetski mir od 1916. do 1918".

Spomenik je od belog mermera i visok je oko 7 metara, a zemlju je za njegovu izgradnju Uniji ustupio Hristos Karafodoros.

Spomen-obeležje zemljama pobednicama zamisao je ratnog pilota Save Mikića, a delo je Solunca, arhitekte Aleksandra Sekulića.

U neposrednoj blizini spomenika postavljene su i biste premijera Srbije, Francuske, Italije, Velike Britanije i Grčke u vreme Prvog svetskog rata - Nikole Pašića, Aristida Brajana, Vitorija Emanuela, Dejvida Lojda Džordža i Venizelosa.

Obeležavanje 101. godišnjice proboja Solunskog fronta počelo je u subotu komemorativnom svečanošću na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu kojoj su peisustvovale delegacije Srbije i zemalja saveznica i građani iz svih krajeva Srbije i regiona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    Ovde sam bio za stogodisnjicu. Srba nije bilo...

    2
    1

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima