≫ 

56 kamera pokrivaće auto-put Beograd-Niš: MUP će ih 3 meseca testirati pre nego što počnu sa kaznama

Vozači koji u proseku voze brže od 130 kilometara na sat neće moći nikako da izbegnu kaznu osim ako ne prave pauze u zaustavnoj traci

  • 20

Vozače će na auto-putu Beograd-Niš od 15. oktobra snimati 56 kamera na 14 lokacija u oba smera, a međusobna udaljenost kamera je od šest do 32 kilometra, piše "Blic.

Saobraćajna policija će prva tri meseca testirati te kamere, a potom će, ukoliko testovi prođu kako treba, da ih koristi za kažnjavanje prekoračenja dozvoljene prosečne brzine od 130 kilometara na sat.

Reč je o kamerama koje postavlja JP "Putevi Srbije" u okviru pilot-projekta nadogradnje postojećeg naplatnog sistema na autoputu Beograd-Niš, koji predviđa, između ostalog, postavljanje video-nadzora i na deonicama duž kojih nema odmarališta i benzinskih pumpi.

Vozači koji u proseku voze brže od 130 kilometara na sat neće moći nikako da izbegnu kaznu osim ako ne prave pauze u zaustavnoj traci, navodi se u tekstu.

Darko Savić iz JP "Putevi Srbije", rukovodilac projekta, kaže za "Blic" da će najkasnije do 15. oktobra biti postavljene sve kamere na predviđenim lokacijama.

- Imaćemo ukupno 56 kamera na 14 takozvanih portala ili nosača u oba smera. Na svakom portalu ćemo imati po dve kamere koje će snimati saobraćaj u sve tri trake. Na primer, u smeru Beograd-Niš kamere će biti ispred naplatne stanice Beograd u Vrčinu, zatim nakon 10 kilometara ispred naplatne stanice Mali Požarevac, pa posle 7 kilometara ispred Umčara i tako na još 11 lokacija - objasnio je on.

MUP će u prva tri meseca testirati kamere pre nego što počnu da kažnjavaju neodgovorne vozače.

- Premerićemo deonice, uraditi sertifikaciju vremena i trase kako bi bilo apsolutno sigurno da su podaci dobijeni pomoću tih kamera i sistema tačni i da kazne za prekoračenje prosečne brzine danas-sutra neće pasti na sudu - ističu u MUP-u.

"Putevi Srbije" ne rade niti će raditi merenje prosečne brzine.

Savić podvlači i da će kamere sa stoprocentnom preciznošću beležiti registarske oznake svih vozila koja se kreću brzinom do 250 kilometara na sat.

Takođe, Savić naglašava da kamere neće meriti trenutnu brzinu vozila.

Video: Saobraćaj se odvija normalno osim ludaka koji ulicama leti u lopti

(Telegraf.rs/Blic.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    30. septembar 2019 | 07:48

    Debilizam svuda u evropi ubrzavaju saobracaj na auto putu niko te ne dira do 150 a kod nas prave auto puteve sa najskupljim putarinama i to im nije dosta vec stavljaju kamere da bi ubrali jos vise para a u gradovima gde treba da se vodi racuna voze se ulicne trke i po 200 na sat zakon se pravi samo da se uzmu pare to dokazuje i broj mrtvih u udesima tek sad ce da budu guzve na auto putu nervoza i haos

  • Milutin

    30. septembar 2019 | 06:59

    To Italijani imaju već 20 godina ali ne kažnjavaju ljude tek tako. Prosečna brzinu kažnjavaju možda i samo ako je preko 200 ma šta. Znam jer vozim stalno i brzo po Italiji sa Italijanskim tablicama, stalno žurim i 160-170 mi je uglavnom prosek pa ništa. A imam utisak da naši jedva čekaju da se time bave radi kažnjavanja,pa im nije jasno zašto su nepopularni u narodu za razliku od Italijanskih saobraćajaca.

  • DSt

    30. septembar 2019 | 01:52

    300 cu da vozim zbog vas boli vas .upe za bezbednost samo pare vas zanimaju da uzmete narodu, nigde ali nigde u Evropi ovo ne postoji sto vi radite!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA