• 3

Hemofarm preventivno povlači "ranitidin" sa srpskog tržišta

Hemofarm napominje da lek "Ranitidin" sadrži aktivnu supstancu ranitidin koja pripada grupi antagonista H2 receptora

  • 3

Kompanija Hemofarm A.D. saopštila je danas da je iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva Srbije, donela odluku o preventivnom povlačenju svih serija leka "Ranitidin" sa tržišta.

- Lek Ranitidin sadrži aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Evropske agencije za lekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektovane su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA) - navodi Hemofarm u saopštenju.

Oni navode da je u dokumentu Evropske agencije za lekove (EMA) izražena sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a što će naknadnim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto.

- Evropska agencija za lekove, u uskoj saradnji sa nacionalnim agencijama za lekove, izvršiće proveru svih gotovih lekova koji u sebi sadrže aktivnu supstancu ranitidine-hidrohlorid različitih proizvođača. Kontrola je počela 12. septembra i sprovodi je Komitet za humane lekove (ĆMP) čiji će nalaz biti pravno obvezujući za sve zemlje EU, što će i kompanija Hemofarm, koja posluje u skladu sa evropskim principima, takođe poštovati - navodi se u saopštenju.

Hemofarm napominje da lek "Ranitidin" sadrži aktivnu supstancu ranitidin koja pripada grupi antagonista H2 receptora.

Namenjen je lečenju određenih stanja i bolesti u kojima je pojačano lučenje želudačne kiseline. Koristi se i u lečenju čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crevu, čira posle operacije, objašnjava kompanija.

Na teritoriji Republike Srbije lek "Ranitidin" nalazi se u obliku film tableta, šumećih tableta i rastvora za injekciju, a pacijentima je dostupan bez lekarskog recepta ili uz lekarski recept.

Za sve pacijente koji koriste Ranitidin, kompanija Hemofarm obezbedila je odgovarajuću zamenu lekom "Famotidin HF", koji se izdaje na lekarski recept i pacijenti ga mogu naći u apotekama.

Famotidin HF sadrži aktivnu supstancu famotidin (20mg ili 40 mg) koji kao i ranitidin pripada grupi lekova - antagonistima H2 receptora i koristi se za iste zdravstvene indikacije kao i lek Ranitidin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    Posle toliko godina upotrebe, sad kazu da je stetan! Pa namerno puste lek i truju narod.

  • Mira

    Sve je tako providno. Sve sto nije iz EU je sumljivog porekla, opasno, ne cisto, Zato smo morali da prodamo sve farmaceutske fabrike ili da ih dovedemo do stecaja da bi evropejci otvorili svoje fabrike i odredjivale nam zivot. Bice ako ima da platis plati, ako nemas umri. Jer sramota je da pumpa za inhalaciju kosta 6000 dinara i da vam lekar to prepise bez blama je za taj lek doplacujete 1800. Jer to je po evropskim standardima. To jest mi moramo EU da pravimo promet a ne nekim indicima, rusima ili kinezima. Da li nas uopste neko pita sta mi hocemo i dali hocemo sve iz EU.

  • Dusana

    Nije bio kancerogen zadnje 3 decenije i vise kolko je na nasem trzistu sad odjednom postao da bi neki drugi proizvodjac mogao da prodaje svoje smece od leka i tako profitira, u tome je problem i niucemu drugom.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima