U Zrenjaninu iskopani predmeti iz doba neolita, pronađena i uklesana ženska figura

- Kad smo primetili prve naznake nečega što ukazuje da bi ispod naših nogu moglo biti arheološko nalazište, došli smo na lice mesta i nekoliko dana kopamo i prosejavamo ono što je, nažalost, iskopao bager - kaže Dejan Vorgić, kustos u Narodnom muzeju

  • 0
Gradska basta Zrenjanin, predmeti iz neolita Foto: zrenjaninski.com/Miodrag Grubacki

Arheološki nalazi otkriveni su u Gradskoj bašti u Zrenjaninu prilikom radova na rekonstrukciji toplovoda, koji su započeti pre više od mesec dana.

Pronađeno je mnogo arheoloških fragmenata iz najstarijeg doba neolita, predmeta sa odlikama starčevačke i elementima vinčanske kulture.

Poslednjih dana, majstorima za toplovod pridružili su se i stručnjaci iz Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

- Kad smo primetili prve naznake nečega što ukazuje da bi ispod naših nogu moglo biti arheološko nalazište, došli smo na lice mesta i nekoliko dana kopamo i prosejavamo ono što je, nažalost, iskopao bager - kaže za portal zrenjaninski.com. Dejan Vorgić, kustos u Narodnom muzeju.

Gradska basta Zrenjanin, predmeti iz neolita Foto: zrenjaninski.com/Miodrag Grubacki

Između mnoštva delova grnčarije i pojedinih delova skeleta, otkriven je i fragment sa uklesanom ženskom figurom, čija su dva dela pronađena. Po rečima arheologa, ovakvi delovi se veoma retko nalaze. Oni se nadaju da će pronaći i ostatak delova i kompletirati figuru, čime bi otkriće postalo još značajnije.

On napominje da je iz svakog perioda pronađeno nešto veoma vredno, posebno za muzej.

- Kada su dograđivana krila na županijskoj zgradi, pronađeno je mnogo predmeta iz prethodnog perioda, ali su oni svi završili u Budimpešti i Temšvaru, koji su imali muzeje. Mi ne znamo šta sve tamo postoji, jer to nikad nije ugledalo svetlo dana. Sada imamo sreću da smo mi nešto iz praistorije pronašli, i to će to završiti u našem muzeju - ističe Vorgić.

Gradska basta Zrenjanin, predmeti iz neolita Foto: zrenjaninski.com/Miodrag Grubacki

Trenutno se materijal prikuplja. Sledi pranje, obrada, upoređivanje i tek za mesec, dva moglo bi se znati šta je sve pronađeno u Gradskoj bašti. Na pitanje, šta je najvrednije do sada otkriveno, Vorgić napominje da je još rano da se s takvim ocenama izlazi u javnost.

- Sve što se pronađe je važno. Tanjir iz turskog doba, srednjovekovni novčić… Pronašli smo stub sa srednjovekovne crkve. Sledeće godine veliki je jubilej, dva veka od od završetka radova na županijskoj zgradi nakon velikog požara. Divna prilika da taj jubilej prati i jedna izložba na kojoj bi bili prikazani svi artefakti pronađeni u Gradskoj bašti - kaže Vorgić.

Gradska basta Zrenjanin, predmeti iz neolita Foto: zrenjaninski.com/Miodrag Grubacki

Ono što znatiželjnike kojih ne manjka ovih dana najviše interesuje je, ima li ispod trave u Gradskoj bašti laguma i ostataka Bečkerečke tvrđave.

- Ono što smo mi videli, pre bih rekao da su ostaci vodovoda i kanalizacije iz 19. veka. Ipak, mi nismo fokusirani na taj deo. Trenutno nas najviše interesuje neolit. Reći ću samo da je naći naseobinu iz najstarijeg doba, fantastično - zaključuje sagovornik.

(Telegraf.rs/zrenjaninski.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA