≫ 

Svetlana nije prohodala, njen blizanac jeste. Za nekoliko dana može da joj se promeni detinjstvo

Rodili su se prevremeno, u šestom mesecu trudnoće i lečili su se na Institutu za neonatologiju. Od trenutka kada su lekari utvrdili da boluje od cerebralne paralize više vremena je provela u bolnici nego kod kuće

  • 12
Gajić Svetlana Foto: Telegraf

Poslednjeg dana ove godine malena Svetlana Gajić iz Crne Bare, kod Bogatića, napuniće tek četiri, ali za razliku od svojih vršnjaka ona još nije prohodala. Cerebralna paraliza dijagnostikovana je sa nepunih godinu dana. Kada je pet minuta mlađi brat blizanac Mateja prohodao, a ona nije uspevala samostalno ni da sedne.

Za prve korake ove devojčice potrebno je veoma malo - 3 hilјade evra koliko će koštati operacija kod ruskih lekara u Ćupriji. Nevolјa je što je siromašnim roditelјima novac neophodan do kraja ove nedelјe pošto

je operacija zakazana za 6. oktobar.

Gajić Svetlana 3 hilјade evra će koštati operacija kod ruskih lekara u Ćupriji / Foto: Telegraf

- Svetlana i Mateja su se rodili prevremeno, u šestom mesecu trudnoće i lečili su se na Institutu za neonatologiju. Od trenutka kada su lekari utvrdili da boluje od cerebralne paralize više vremena je provela u bolnici nego kod kuće. Ove godine je od maja do kraja avgusta bila u Sokobanjskoj, gde se zahvalјujući vežbama njeno zdravstveno stanje svakodnevno pobolјšavalo. Ona ima velike šanse da posle operacije kojom će se intervenisati na više mišića konačno stane na svoje noge - objašnjava otac Nikola.

Devojčica ima veliku želјu da hoda, ali korake je u stanju da napravi samo kada je roditelјi i braća i sestre pridržavaju obema rukama. Ranije je samo ležala, a sada je očvrsnula, samostalno može da sedi, koristi pribor za jelo, sama se hrani, govori razgovetno i sve razume.

Gajić Svetlana Može samostalno da sedi, koristi pribor za jelo, sama se hrani, govori razgovetno i sve razume / Foto: Telegraf

Lekari ne garantuju da će Svetlana da prohoda, ali iz iskustava druge dece koja su ranije operisana zbog istih deformiteta kolena i stopala, oni roditeljima i maloj Svetlani ulivaju veliku nadu.

Porodica Gajić ima još četvoro zdrave dece koja pomažu u negovanju bolesne sestre kada nije u bolnici i dok otac Nikola i majka Marina rade na sezonskim poslovima. Oboje su veliki borci, ne biraju poslove na kojima može da se zaradi da bi se preživelo uz dečiji i dodatak za tuđu negu i pomoć koji su jedini siguran izvor prihoda.

- Bilo bi me sramota da lјudi u selu pokazuju na nas kao Rome koji ne mogu svojoj deci da obezbede osnovne stvari. Radimo za nadnicu, ali koliko god zaradimo ne može da se uštedi. Teško je sa bolesnim detetom jer mu treba više nego zdravom. Operacija je zakazana, ali nemamo novac i molimo lјude da nam pomognu - kaže Nikola.

Pošto im je ostalo samo nekoliko dana da sakupe novac, zabrinuti roditelјi su pozvali u pomoć estradne umetnike Rada Lackovića i Pavla Dejanića koji večeras u Bogatiću organizuju humanitarni koncert. Na Svetlanin račun u fondaciji "Budi human" za proteklih mesec dana uplaćeno je svega oko 17.000 dinara, što nije ni blizu potrebne sume za operaciju i boravak u Ćupriji.

Gajić Svetlana Roditelji su veliki borci / Foto: Telegraf

Svako ko želi da pomogne ovoj devojčici da prohoda i živi kao druga zdrava deca može pomoći slanjem SMS ili izvršiti uplatu na jedan od računa Fondacije "Budi human".

SMS - 691 na 3030 (cena poruke je 200 dinara)

Iz Švajcarske SMS - human691 na 455 (cena poruke 20 franaka)

Dinarski račun: 160-552133-49

Devizni račun: 00-540-0004236.9

IBAN: RS35160005400004236960

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(D.Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    1. oktobar 2019 | 11:14

    Sve pohvale za časopis Telegraf što pokreće Humanitarne akcije i ima sluha za probleme običnih ljudi.Posebno što može i putem SMS da se pomogne. Jel je to najbrži i najlakši vid pomoći.

  • Senka

    1. oktobar 2019 | 11:08

    Gde je opština, gde su privrednici iz tog bogatog kraja? Kad treba novac za proslave Nove god. i ostalih, za razne estradne zvezde da im se pune ionako već puni džepovi onda ima??? Devojčici daj Boze da prohoda!

  • Sale

    1. oktobar 2019 | 13:12

    Poslao sam odmah. Zelim ti da operacija bude uspesna, zlato malo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA