• 0

Večeras se spremite za pljuskove i zahlađenje: Temperatura će pasti za 15 stepeni

Kiša će početi najpre u Bačkoj uveče, navodi Sovilj i dodaje da će se u toku noći naoblačenje proširiti na zapadnu Srbiju, Srem i Banat, a u četvrtak ujutru na sve ostale krajeve Srbije, uslovljavajući pad temperature za 10 do 15 stepeni

  • 0

Zahlađenje sa kišom i osetan pad temperature očekuje se u celoj zemlji večeras, a od utorka naredne sedmice opet će uslediti lepo vreme i prema prognozama ovaj oktobar će biti topliji od proseka, uz prosečnu količinu padavina.

Kako je za Tanjug najavio meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj, temperature koje su zabeležene ovih dana, a koje su čak i do 10 stepeni više od prosečnih vrednosti, zadržaće se tokom današnjeg i sutrašnjeg dana.

Sovilj dodaje da nas zahlađenje sa kišom i osetan pad temperature očekuje večeras šta je, pojašnjava, "kriv" prodor veoma hladnog artičkog vazduha, koji će preko britanskih ostrva, zapadne i srednje Evrope strujati prema Balkanu.

- Ovo zahlađenje severnim Alpima doneće sneg, severnom i centralnom delu Mediterana intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, a našem području kišu i zahlađenje za 10 do 15 stepeni - kaže Sovilj.

Vremsnka prognoza, vreme, zahlađenje

Foto: Printskrin/hidmet.gov.rs

Kiša će početi najpre u Bačkoj uveče, navodi Sovilj i dodaje da će se u toku noći naoblačenje proširiti na zapadnu Srbiju, Srem i Banat, a u četvrtak ujutru na sve ostale krajeve Srbije, uslovljavajući pad temperature za 10 do 15 stepeni.

Navodi da će se hladnije vreme zadržati sve do kraja sedmice tako da ćemo od petka do nedelje imati maksimalnu temperaturu između 12 i 17 stepeni na području Srbije.

- U petak nas očekuje prestanak padavina, ali će slabih i kratkotrajnih još biti u subotu, nedelju i ponedeljak - kaže Sovilj i dodaje da će najviše kiše pasti u četvrtak, zbog čega će na snazi biti žuti meteoalarm, koji podrazumeva količinu kiše veću od 20 litara po kvadratnom metru za period od 12 sati.

Žuta kiša, prljaa kisa sahara prasina

Foto-ilustracija: Pixabay

Naredne nedelje od utorka ponovo nas očekuje porast temperature i lepše vreme.

Tako će u oktobru srednja temperatura vazduha biti za jedan stepen iznad višegodišnjeg proseka.

Očekuje se da srednja maksimalna temperatura, bar u nižim predelima bude između 21 i 23 stepena, a u planinskim predelima u zavisnosti od nadmorske visine od 11 do 18 stepeni, a količina padavina u većini mesta prognozirana je od 40 do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Što se tiče pojave mraza, prognozirano je jedan do četiri mrazna dana, kaže Sovilj i dodaje da je to malo više u odnosu na septembar kada je bilo tri mrazna dana na području Srbije.

- U svakom slučaju biće toplijih i hladnijih perioda, odnosno značajnijih variranja temperature vazduha, što je i uobičajeno za ovo doba godine - zaključuje Sovilj.

Video: Kiša nosi kontejnere po centru Beograda

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima