≫ 

Ovo su crne tačke gde se u Srbiji najviše gine: Pravi se mapa rizičnih deonica, svakog dana 2 strada

U proseku, na putevima svakog dana život izgube dve osobe

  • 26
Crne tacke smrti Ilustracija: Nikola Jovanović

Biciklisti, motociklisti, deca, putnici u automobilima, traktoristi – na srpskim putevima koji su ove godine bili poput ratišta, mnogi su izgubili život. Od početka januara do kraja avgusta dogodilo se 23.057 saobraćajnih nezgoda, od kojih se bar polovina desila u Beogradu.

Prosek je užasavajuć. Prema njemu, svakog dana na putevima u Srbiji život izgube dve osobe. Džaba i apeli na bezbednu vožnju i oprez. Najviše se ginulo upravo zbog prebrze vožnje, nepropisnog preticanja i nevezanog pojasa. Država je tako rešila da napravi i zvaničnu mapu deonica najvećeg rizika.

Naime, Ministarstvo saobraćaja donelo je pravilnik o načinu utvrđivanja saobraćajnih deonica najvećeg rizika i rangiranja opasnih mesta.

To će učiniti na osnovu otvorenih podataka Opservatorije društvenih inovacija. Ta organizacija je identifikovala oko sto pedeset zona na kojima se dešavaju teže nezgode (preko 50 odsto sa povređenom ili poginulom osobom), a gde se u krugu od 200 metara desilo bar deset nezgoda.

Dovoljno je samo da ukucate naziv opštine i pojave se tačke gde se najviše stradalo u saobraćaju.

Pretraga crnih tačaka, data.odi.rs Ukucate naziv opštine na data.odi.rs i pokažu vam se "crne" tačke, Foto: Printskrin/data.odi.rs

Neke veće rizične deonice, kako je Telegraf.rs već pisao, poznate su mnogima, ali vozači i dalje ne vode dovoljno računa kada tuda voze. Ibarska magistrala poprište je mnogih nesreća. Često se dešava da usled neprilagođene brzine vozači izlete, udare u drvo ili nešto pored puta.

NAJRIZIČNIJI PUTEVI

Zimi je kritičan put do Zlatibora prema Crnoj Gori, a put Beograd-Zrenjanin u jesen, kada traktoristi raznesu blato i zemlju po njemu, pa dolazi do proklizavanja. Slično je i sa delom puta Šabac - Loznica.

Sudeći po broju nesreća, pak, cela Srbija je postala crna tačka. "Putevi Srbije" i MUP nedavno su ipak označili i određene "crne tačke".

Crne tačke Crne tačke koje su nedavno označili MUP i "Putevi Srbije", Printskrin: AMSS

Ništa od ovoga nije dovoljno ako se pameti ne dozovu i sami vozači, a ovo su najčešće greške koje prave i koje i njih, i druge učesnike u saobraćaju mogu koštati života:

- neprilagođena brzina uslovima puta i saobraćaja

- korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje

- alkohol i umor

- nepoštovanje saobraćajnih propisa

- loša procena saobraćajnih situacija

- upravljanje neispravnim vozilima.

Video: Udes na auto-putu, delovi automobila rasuti na sve strane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    2. oktobar 2019 | 21:29

    Kakve puteve imamo dobra su i vozila iako ikupis nova kola posle pola godine provedena na nasim putevima oni su neispravna sahte ili su ulegle ili su izdignute postavljene da napozes da ih zaobidjes gadjaju pravo na tocak a za rupe i da ne govorimo a silne pare se daju za registracije vozila .

  • Miami Bgd

    2. oktobar 2019 | 21:46

    Neznanje je na prvom mestu. Izgleda da velik broj vozaca polaze preko veze. Takodje, odsustvo necijeg intelekta se najlakse prepozna u saobracaju.

  • Gile

    2. oktobar 2019 | 21:03

    Ne postoje rizične deonice, postoje rizični vozači.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA