• 5

21 dete poginulo u saobraćajnim nesrećama u Srbiji za godinu i po dana: Kakve kobne greške pravimo?

U ovogodišnjem "crnom julu" na drumovima se ugasilo 68 života

  • 5

U 2018. na našim drumovima je poginulo 546 osoba, dok je do kraja avgusta u 2019. poginulo 348 ljudi.  U prošloj godini nastradalo je 12, a u ovoj devetoro dece. Jedno dete je stradalo kao biciklista, a osmoro je bilo u automobilu, podaci su koje je Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije predstavila na seminaru na Kopaoniku.

Nadležni su sebi zadali cilj da 2020. godine bude manje od 365 poginulih i nijedno dete.

Najviše nastradalih je u letnjim mesecima. Najčešći faktori saobraćajnih nesreća sa poginulima u letnjim mesecima su greške vozača čak 38 odsto. Brzina je uzrok u 30 odsto slučajeva, 9,0 odsto je uzrokovano alkoholom, 4,0 odsto je faktor put i 3,0 odsto greške pešaka.

udes, saobracajna nesreca, automobil, olupina

Za 12 odsto nesreća ne zna se uzrok Foto-ilustracija: Pixabay

- Za 12 odsto ne zna se uzrok. Možda je to razlog ovogodišnjeg crnog jula, koji nas je sve iznenadio sa 68 poginulih. Zadatak svih nas je da otkrijemo te uzroke - kaže Jasmina Milošević, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

Samo 83 odsto putnika na prednjim sedištima u kolima koristi pojaseve, na zadnjim poražavajućih 12 odsto. Samo 60 odsto dece do tri godine se prevozi u sigurnosnim dečjim sedištima, a 45 odsto uzrasta od četiri do 12 godina.

Čak 0,65 odsto vozača vozi pod uticajem alkohola, a 4,7 koristi mobilni telefon u toku vožnje.

Od ukupnog broja poginulih čak 9,0 odsto su vozači bicikla, iako su procentualno mali učesnici u saobraćaju.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Srki

    Cak 0.65 posto uzrok alkohol?? Sta je tu cak? Pricaju kako smo svi pijani i ispada da samo pijani voze, a sad 0.65 posto uzrok alkohol... A brzina 30 posto... Pa valjda je onda logicnije da postavljate radarske kontrole cesce, da povecate kazne za prekoracenje... Najveca korupcija je upravo kod tog prekrsaja... A oni koji imaju dobar auto i para, nije im problem da daju par hiljada za kaznu i to kada ih uhvate... Za ovih 60 i 45 posto za nevezivanje pojasa kod dece i voznje bez decijeg sedista treba da se uvede kazna zatvora od 10 dana npr. I to bez razgovora, automatski... Ti roditelji koji svoju decu ne voze u sedistu, direktno uticu na njihov zivot... Znaci odma robija! Par dana, pa da se opameti...

  • xxx

    Stroge kazne i policija!!!! Ne moze kod nas drugacije!

  • Miloš

    4 % put? Kako da ne...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima