Nesnosan smrad obavio srpski grad: Uznemireni građani sumnjaju na nekoliko stvari i gledaju u Dunav

U neprerađenoj otpadnoj vodi mogu se videti organske materije različitog porekla

  • 1
Apatin, Dunav, kanalizacija Foto: Radio Dunav

Nepodnošljiv smrad koji se sinoć širio ulicama Apatina, uznemirio je brojne građane koji su u poslepodnevnim satima boravili van kuća i stanova. Кrenulo je od Lađarske ulice i Кružnog nasipa a neprijatan miris se ubrzo proširio i na ostatak grada.

Šta je uzrok ovih neprijatnih mirisa, mogla su se čuti samo nagađanja. Dok jedni tvrde da su u pitanju otpadne vode, oseka sa stočne farme, stajnjak sa njiva, drugi upiru prstom na Mali liman, mesto na kojem se kanalizacioni kolektori grada izlivaju u Dunav, piše Radio Dunav.

Na ovoj lokaciji danas se oseća neprijatan miris sličan sinoćnjem, a u neprerađenoj otpadnoj vodi mogu se videti organske materije različitog porekla. Da je intezitet smrada daleko manji od onog koji je sinoć zapljusnuo grad, potvrđuju i ribolovci koje su reporteri zatekli na ovoj lokaciji.

Apatin, Dunav, kanalizacija Ribolovci tvrde da je pojava neprijatnih mirisa učestala na niskom vodostaju Foto: Radio Dunav

-Tokom jučerašnjeg dana u dva navrata se smrad izuzetno osetio, ali danas se situacija vratila u normalu - kaže Jovica iz Stapara.

Ovaj ribolovac tvrdi da je ova pojava učestala na niskom vodostaju i visokoj temperaturi kada je „miris“ zbog isparenja intezivniji.

Prethodnih nedelja Dunav je na desetak centimetara vodostaja, pa su cevi kolektora kojima se otpadne vode izlivaju više od dva metra iznad nivoa vode. Prema njihovom mišljenju, uzrok širenja neprijatnih mirisa sa Limana mogli bi još biti promena pravca vetra, temperatura i vazdušni pritisak.

Кomunalna inspekcija vrši monitoring kvaliteta vazduha na pet lokacija u gradu i merenjem će biti utvrđeno da li je bilo aerozagađenja, odnosno prekoračenja dozvoljenih vrednosti u vazduhu. Za građane je najbitnije da uzrok neprijatanog mirisa nisu materije koje potiču iz prljavih tehnoloških procesa, ili toksičnih gasova koji bi ugrozili zdravlje, što će ove analize i pokazati.

(Telegraf.rs/Radio Dunav)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drina

    4. oktobar 2019 | 08:30

    A ribolovcima ne smeta na "izvoru". Još u toj smrdljivoj vodi love smrdljivi ribu, spremaju i jedu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA