• 40

Stan bračnog para iz Vranja prodat zbog duga za kredit: Vlasnici nisu ni znali da ostaju bez doma

Radivoje Đedović priča da je dug prema banci nastao zbog kredita, da mu je stan uzet i da se nije iselio, nego je izbačen jer ga niko nije obavestio ni o postupku, ni o samoj prodaji porodičnog stana

  • 40

Zbog duga za kredit od oko 25.000 evra, izvršitelji su prodali stan 70-godišnje penzionerke iz Vranja koja boluje od demencije, a koja je sa suprugom u njemu provela poslednje tri i po decenije. Suprug ne osporava dug, kaže da druge opcije otplate hipoteke nisu prihvaćene, ali da za prodaju nisu znali, dok izvršitelji tvrde da je sve urađeno po propisu.

Bračni par Đedović, odnosno suprug Radivoje priča za Južne vesti da je dug prema banci nastao zbog kredita, da mu je stan uzet i da se nije iselio, nego je izbačen jer ga niko nije obavestio ni o postupku, ni o samoj prodaji porodičnog stana.

- Stan je bio pod hipotekom, nudio sam druge opcije, plaćali smo dok god smo mogli, pokušao sam da produžim rok, ali imaju zakonsku pokrivenost. Da li je ljudskost pokrivena je već drugo pitanje. Ništa mi nije stizalo od obaveštenja, klasika je to. Oni mene tretiraju kao treće lice, a moja supruga ima demenciju i ne zna ni ko sam ja - priča Radivoje Đedović.

Sa druge strane, izvršitelj Aleksandar Nikolić kaže da dugovanje sa kamatom iznosi oko 6 miliona dinara, a samo stan je bio predmet izvršenja, jer je Nada Đedović za njega dala saglasnost u banci i nije bilo drugih opcija.

evri

Dug za kredit dostigao oko 25.000 evra, Foto: Pixabay

Nisu pronašli nikoga na adresi

- Mi smo prvo slali poštom, vraćena je pošiljka sa konstatacijom poštara da pošiljka nije tražena ni u pošti. Kada je vraćena, proverili smo da li gospođa živi na toj adresi, zatim je kolega otišao na teren i, kako nije pronašao nikoga, ostavio je obaveštenje na vratima. Sve to je dostavljeno Osnovnom sudu koji je stavio klauzulu pravosnažnosti na rešenje o izvršenju, to znači da su iscrpljena sva pravna sredstva i da je omogućena prodaja - tvrdi Nikolić.

Izvršitelj kaže da je veštak procenio stan na oko 4,4 miliona i da su i tada pokušali da uruče poštom i lično, a da je tek onda sve otišlo na oglasnu tablu suda.

- Kada je održana prva javna prodaja, zapisnik o prodaji i zaključak o dodeljivanju stana pokušali smo isto da uručimo preko Pošte, onda je kolega otišao na teren i tamo zatekao osobu koja se predstavila kao sin dužnika koji je primio Rešenje o iseljenju u roku od 15 dana 18. juna, ali odbio da potpiše - objašnjava Nikolić.

Od juna, kaže Nikolić, oni nisu imali nikakav kontakt sa dužnicima, a stan je prodat za 3.109.000 dinara i zaključak o javnoj prodaji je bio istaknut na elektronskoj oglasnoj tabli komore izvršitelja.

Na ulici

Đedovići su danas izbačeni na ulicu uz pomoć policije, nisu se protivili, kako sami kažu, i nije bilo nasilnog izbacivanja. Zasad su se smestili kod prijatelja, a posle, kaže Radivoje, ni sam ne zna gde će naći svoj krov nad glavom.

Video: Izvršitelji izbacuju bolesnu baku (90) na ulicu, jer kupac želi da renovira stan

(Telegraf.rs / Izvor: Južne vesti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    Ovde vidim samo jedan problem a to je obavestavanje , pardon dva i reprogram tj mogli su ponuditi roditeljima a mislim d aje pisalo da su trazili da otplate ostatak od primanja. Tu jeste problem i treba sankcionisati banke i izvrsitelja ostalo je normalno. Uzeo si kredit , moras da vratis, zalozio si nesto sta god kao garanciju, nisi vratio aktivira se zalog. Svakako je trebalo ponuditi roditeljima i prihvatiti da otplate dug ako mogu a tek posle prodaja. Mislim da vlasnike tj roditelje nisu obavestavali vec sina jer je on verovatno nalazi na drugoj adresi a morali su bez obzira kobje kredit uzeo jer su oni vlasnici i zainteresovana strana po pitanju nekretnine ako sam dobro shvatio.

  • Dejan

    Čitam kad i ovde se pominje tito aj da kazemo i Yuga al u Yugi si radio za platu koja je bila prijavljena a danas radis za minimalac ili nisi prijavjen, sto znaci kadbudemo ostarili dobar deo Srbije ima da bude pored kontejnera tuzno ali istinito

  • Sasa

    Sin uzeo kredit i gde potrošio pare,a roditelje jadne isturio ispred,žalosno . No bilo kako bilo ti izvršitelji su nužno zlo (samo treba neko da ih kontroliše,i usmerava ) Jel gledam komšija se hvali ima preko 100000 dinara duga za komunalije ,za porez ko zna koliko ,struje ne plaća isto pa kada dodju do stani pani on sklapa neki ugovor i plaća trećinu duga samo. A svake godine Grčka ,gospodja se modira ,deca telefone od 500,600 evra furaju. A mi što plaćamo sve redovno smo budale ,pa dokle više jbt. E za takve su stvoreni izvršitelji,ali ne lezi vraze u ovoj zemlji izvršitelji takve ne ganjaju . E jbs onda takve izvršitelje ....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima